Новини
11ЖОВ
Найкращі футболіст і тренер місяця в розрізі Wyscout

Розглядаємо переможців конкурсу, організованого УПЛ, у розрізі ексклюзивних цифр нашого нового партнера — всесвітньовідомої компанії Wyscout

Футболіст місяця: Богдан Михайліченко

Фланговий гравець «Зорі» може грати як у обороні, так і в нападі або загалом відповідати за весь фланг. Це підтверджує статистика Wyscout: якщо поглянути показник Михайліченка в графі «Територіальне покриття», побачимо, що Богдан проводить приблизно однакову кількість ігрового часу в захисті й атаці.

Ще один важливий показник — паси. Wyscout ділить їх на три види: «Прості», «Розумні», «Довгі». У середньому за матчі луганець робить 39 «простих» пасів, менше одного «розумного» та майже три «довгі». Зрозуміло, що під другим типом передач аналітики Wyscout розуміють ті, які є несподіваними для суперника й сприяють пожвавленню гри. З цього видно, в якому напрямку потрібно працювати Михайліченку.

Інший аспект, який йому бажано покращити, — участь у забитих м’ячах. Причому йдеться як про власні голи, так і участь у результативних атаках суперника: поки що гравець «Зорі» не відзначався точними ударами.

Втім, у будь-якому разі, перший місяць осені луганець провів на високому рівні, заслужено перемігши в опитуванні УПЛ.

Тренер місяця: Олександр Рябоконь

Навесні 1998 року великий український тренер Валерій Лобановський сказав, що у сучасному футболі висококласною є та команда, котра допускає не більше 20% браку в передачах. Із цієї точки зору, «Десна» Рябоконя — висококласна команда: згідно зі статистикою Wyscout, у матчах поточного сезону чернігівці маю 81,8% точних пасів.

Відповідна статистика не є чимось новим — підопічні Рябоконя завжди мали високі показники в цьому плані.

Зате є цифра від Wyscout, яка навела на роздуми: в матчах Favbet Ліги «Десна» володіла м’ячем 47,77% ігрового часу. Тобто суперники чернігівців частіше контролюють м’яч, що дещо здивувало. Адже команда Рябоконя завжди дотримувалася комбінаційного стилю, де контроль над м’ячем є одним із визначальних моментів. Припустімо, минулого сезону, дебютному для «Десни» в УПЛ, чернігівська команда якраз частіше володіла м’ячем, однак не зуміла пробитись у Групу 1 ІІ етапу. Вочевидь, із цього були зроблені певні висновки, тож поточного сезону чернігівці грають, як сказав їхній опорний хав Владислав Огіря, «практичніше». Що дає результат.

Іще один показовий показник від Wyscout — кількість ударів по воротах: у середньому «Десна» завдає 11,33 удари по воротах команд-суперниць. Завдяки цьому чернігівці провели 14 голів у сезоні: для другої команди Favbet Ліги це невисокий показник, який варто покращити. Не сумніваємося, що підопічні Рябоконя спробують це зробити в другій третині сезону.