Новини
01ЧЕР
Луіш Каштру – найкращий тренер 24-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги сезону 2019/20

Головний матч залишку сезону міг або покращити шанси одних у боротьбі за друге місце, або дати ще більший відрив іншим. І в яскравій боротьбі, з великою драматургією протистояння, лідер довів свій відрив від переслідувачів до 16 очок.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер донецької «Шахтар» Луїш Каштру. Його підопічні завдали поразки «Динамо» (3:1), завдяки цій вольовій перемозі отримавши вже 16-очковий відрив.

  1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Зі сторони приймаючої сторони цей матч уже не був визначальним із точки зору поточної турнірної боротьби – занадто вагомий відрив, а от для номінальних гостей гра була не лише принциповою через історичну  складову, а й винятково важливою – через загострення медальної боротьби. На кону – путівка в кваліфікацію Ліги чемпіонів. І «Шахтар» переміг винятково вмотивованого суперника.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Особливою обставиною цього туру є те, що він перший за два з лишком місяці вимушеного простою. Тому тренерські штаби постали перед складним викликом – вивести гравців на змагальний рівень готовності після тривалої паузи, яка нівелювала все зроблене на зборах під час зимового антракту. В кадровому плані «Шахтар» не міг розраховувати на травмованих захисника Бондаря та півзахисників Майкона та Бондаренка. Зате відновився після карколомного падіння основний оборонець Матвієнко. В цьому плані втрати «Динамо», серед яких – і визначальний гравець команди Циганков, виглядають навіть суттєвішими.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Попередні матчі відбулися два з половиною місяці тому, але все одно цікаво порівняти зміни стартового складу в контексті матчів із «Вольфсбургом» і «Зорею». Відзначаємо повернення Степаненка, якого в березні підміняли Майкон і Маркос Антоніо. Також у березневих матчах Каштру здійснював ротацію в захисті (П’ятова підміняв Трубін, а Хочолава виходив у центрі захисту з Кривцовим, тоді як Матвієнко зміщувався на місце Ісмаїлі ліворуч у захисті), а Тете й Коноплянка грали на флангах півзахисту.

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Основна схема «гірників» 4-3-2-1 у цій грі дала їм суттєву перевагу: вони ефективніше працювали в центрі поля й легше виглядали на межі фінальної третини поля. «Шахтар» повністю переграв суперників на підступах до їхнього карного майданчика. Кожне прискорення із короткими комбінаціями давало донеччанам можливість швидко долати редут і виводити гравців на ударні позиції. Особливо ефективно користався цим Марлос, який і вирішив долю протистояння за рахунок класу та якісної роботи з м’ячем.

  1. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Шахтар» програв останній матч перед карантином (мінімальна поразка від «Зорі»), втім, є у нього відразу кілька приємних серій. Так, підопічні Каштру, граючи не на рідному стадіоні, виграли вже шість підряд домашніх матчів. У поточному чемпіонаті лідер не програв ще жодного матчу на своєму полі на внутрішній арені. У чемпіонаті в протистояннях із «Динамо» ця команда не програє від осені 2018 року (4 перемоги та дві нічиї в очних протистояннях за цей час).

Лауреат 24-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Луїш Каштру («Шахтар» Донецьк)
Середній бал – 4,6

uafc.org.ua