Новини
07ГРУ
Віктор Скрипник – найкращий тренер 12-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

Четверту поспіль перемогу здобула «Зоря». Після більш важливої психологічно, аніж турнірно перемоги над англійським «Лестером» у Лізі Європи луганська команда виграла матч, який дозволив їй суттєво поліпшити своє турнірне положення в чемпіонаті України з футболу.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник. Його підопічні завдали поразки СК «Дніпро-1» (3:1), вперше в сезоні ввійшовши в п’ятірку найкращих.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Попри те, що СК «Дніпро-1» потрапив у напрочуд складну турнірну ситуацію та програв чотири матчі поспіль до цього виїзду, «Зоря» була неабияким подразником для гостей. Вони в минулому сезоні відбирали в луганців очки на їхньому полі, а на користь гостей говорив особливо складний графік «чорно-білих», які посеред тижня зіграли єврокубковий матч проти статусного «Лестера» – четвертої команди англійської Прем’єр-ліги на той момент.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 3
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У «Зорі» були труднощі – зокрема, хвороба провідного півзахисника Кочергіна, дискваліфікація універсала Хомченовського та відсутність ще кількох гравців. Але СК «Дніпро-1» через корона-кризу прямо напередодні цього виїзду втратив низку гравців. Імена хворих не розкривалися, проте відзначимо, що весь запас складався із дублерів, тож дехто з молодіжної команди встиг дебютувати в цьому матчі. Натомість, були відсутні такі важливі футболісти, як захисники Дубинчак, Цуріков, Сафронов і Лукас, півзахисники Когут і Булеца, форварди Довбик і Чичиков. Втрати гостей можна назвати, безперечно, катастрофічними.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
«Зоря», зважаючи на обмеженість основної обойми, матч за матчем проводить мінімальні зміни в стартовому складі. Так, після виграної гри з «Лестером» (1:0) Іванісеня змінив Кочергіна в центрі поля, а герой попереднього поєдинку Аллахяр замінив Гладкого в атаці. Обидві зміни безпосередньо вплинули на перебіг подій.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Виходячи з можливостей, «Зоря» використовує свій кадровий потенціал у відповідні підбору гравців схеми. Якщо минулого сезону це була тактична схема 4-4-2 в варіації 4-1-3-2, то тепер луганці адаптували схему 4-3-3, яка дозволяє одночасно використовувати більше атакувальних гравців. Це грає на користь набуття ігрової практики тим же Громову, Гладкому, Аллахяру, а також робить групу атаки ще більш мобільною, розкриваючи додаткові можливості в грі між лініями та на межі фінальної третини поля.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це четверта поспіль перемога «Зорі» в усіх турнірах в рамках її 5-матчевої безпрограшної серії після розгрому від АЕКа в Лізі Європи (1:4). Не програючи вже рівно місяць, у цих п’яти матчах луганці пропустили лише один м’яч (цього разу), забивши натомість 10. Це друга поспіль перемога підопічних Скрипника в чемпіонаті при тому, що їхня безпрограшна серія в Favbet Лізі досягла дев’яти турів (від середини вересня – мінімальної поразки від маріупольців). Що особливо важливо, безпрограшна серія включає матчі проти грандів, що в наших реаліях є найвищим знаком якості.
Лауреат 12-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Віктор Скрипник («Зоря» Луганськ)
Середній бал – 4,6