Новини
28СІЧ
Удари по воротах крізь призму статистики CIES

Новий звіт швейцарських аналітиків присвячений темі «ефективності ударів по воротах»

Цього разу під поняттям «ефективність» статистики Міжнародного центра спортивних досліджень розуміють таке: як часто конкретній команді треба вдарити по воротах суперника для того, щоби забити м’яч.

Згідно зі звітом CIES, найефективнішою командою Європи є французький ПСЖ: у середньому голом завершується кожен 4,7 удар парижан по чужих воротах. Українських команд немає серед лідерів у середньому по Старому Світі: найефективніший у нас «Шахтар» із показником 6,79, а найменш ефективний — «Арсенал-Київ» із цифрою 20,67.

Інше питання, що відповідну інформацію можна по-різному інтерпретувати.

Візьмемо, як приклад, Чемпіонат Данії. Згідно з матеріалом CIES, тамтешній «Мідтьйюлланн» є однією з найефективніших команд Європи: в середньому кожен 4,94 удар його футболістів по чужим воротам закінчується голом. Притому загалом ця команда забила 50 м’ячів у 20-ти матчах сезону. Тобто насправді показник забитих м’ячів «Мідтьйюлланна» не є захмарним, як і цифри щодо кількості ударів по воротах: загалом їх було 247, тобто 12,3 у середньому.

Або розглянемо УПЛ: за CIES, третьою найефективнішою командою є «Олімпік» (8,41), однак донеччани забили всього 22 м’ячі у 18-ти матчах сезону (п’ятий показник у Чемпіонаті)…

Інакше кажучи, «248-й тижневий звіт CIES» розглядає не стільки ефективність команд, скільки один із аспектів ефективності. Адже в будь-якому разі більше ударів по воротах — більше голів, і навпаки.

http://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2018/248/en/