Новини
28СІЧ
Сергій Нагорняк: Часто перемагати у спарингах — погано…

Представник експертної ради УПЛ розповідає про власний досвід проведення зимових тренувальних зборів

— Сергію, Ви грали в двох десятиліттях — у 1990-х та 2000-х. У якому ракурсі запам’яталося поняття «тренувальний збір взимку»?

— Я застав різні періоди й різні умови підготовки. Наприклад, у середині позаминулого десятиліття, виступаючи у Вінниці, ми могли тільки мріяти про польоти в Туреччину. Максимум, на що могли сподіватися, — Болгарія, та й то не завжди. Зазвичай увесь час готувалися в Україні. З «Дніпром», іншими командами взимку я вже літав за кордон, в Ізраїль, наприклад. Але завжди, в усіх клубах, перший етап підготовки тривав удома й був присвячений суто «фізиці». Тоді ми мали майже виключно бігову роботу, інколи розбавляли її двосторонніми спарингами. Пам’ятаю, як у Вінниці нам для цього розчищали від снігу поле, ми одягали кеди з довгими шипами й грали. Коли не зраджує пам’ять — серйозних травм за таких умов, які сьогодні декого здивують, не було.

— Від 1990-х, навіть із 2000-х, у нас багато чого змінилося (насамперед через єврокубки): тоді взимку наші колективи тренувалися мінімум три місяці, сьогодні — до півтора. Ось і цьогоріч: 10 січня команди УПЛ почали виходити з відпустки, а 24 лютого вже поновиться Чемпіонат.

— Якби я не став тренером, міг би інакше відповісти на це запитання, але тепер моя відповідь буде така: для повноцінної підготовки взимку достатньо 30-35 днів. Ну, до 40. Приклад? Сезон 2014/15 років: я працював у тренерському штабі «Дніпра», у нас були три короткі збори сумарно, здається, на 33 дні, а в підсумку команда вийшла у фінал Ліги Європи УЄФА.

— Чи впливає на повноцінну гру навесні кількість спарингів взимку? Деякі команди УПЛ зіграли по одному, а «Ворскла» вже чотири.

— Тут треба розглядати ситуацію дещо з іншого боку. Ось «Арсенал-Київ» на сьогодні (в понеділок. — УПЛ) ще не грав спарингів, але я переконаний, що за три тижні в Туреччині їхні тренери все наженуть. Просто частіше гратимуть, аніж інші, от і все. Проаналізувавши історію перебування вітчизняних команд на зимових закордонних зборах, можна побачити, що в усі роки всі грають приблизно однакову кількість контрольних матчів.

— Чи важить сьогодні результат? Є різні думки…

— Скажу так: часто перемагати у спарингах — погано, часто програвати у спарингах — так само погано. Має бути баланс… Знаєте, коли я виступав у одному закордонному клубі, нам навіть за перемоги у спарингах платили преміальні — по 100 чи 200 доларів… А взагалі найголовніше — якість гри, яку потім можна буде втілити в результат упродовж офіційного сезону.