Новини
20ЛИС
Володимир Шаран – найкращий тренер 16 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Олександрійська команда не зуміла пробитися у груповий етап Ліги Європи, вилетіла із кубка, а також із середини вересня не знала перемог в УПЛ. Однак робота, яку багато років здійснює у Олександрії тренерський штаб під керівництвом Шарана, не минула марно. У виїзному матчі проти «Шахтаря» «Олександрія» зуміла здобути перемогу 2:1.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран. Його підопічні зуміли в гостях переграти чемпіона та лідера поточного сезону, здобувши надзвичайно важливі для себе очки, які дозволили уникнути перебування у небезпечній зоні.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Важко переоцінити складність здобуття такого результату: обіграти в гостях «Шахтар», та ще й у ситуації, коли суперник у бойовій формі, а сама «Олександрія» – в турнірній кризі. Після шести турів без перемог підопічні Шарана зуміли проявити свій рівень на фоні чемпіона.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Олександрійці мали серйозні проблеми зі складом. Все ще травмовані захисник Шендрик та вінгер Щедрий, дискваліфікований на цей тур опорник Банада. Не забуваймо, що триває відсторонення Микицея. Але, попри ці втрати, гості сповна зуміли їх компенсувати.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Найголовніший експеримент тренерського штабу олександрійців і виявився якраз найбільш дієвим у цьому матчі. Фланговий півзахисник Полярус на вістрі атаки виконав багато бігової роботи: постійно пресингував, відкривався, діяв синхронно з іншими гравцями групи креативу, відводячи за собою опікунів та відкриваючи коридори. Саме його два голи вирішили долю матчу, тож смілива спроба повністю себе виправдала.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Олександрія» використала свою перевірену бойову тактику 4-2-3-1, однак цього разу форвард діяв радше за моделлю false 9, що дозволило урізноманітнити атаки гостей та розтягувати оборону суперників. Під кінець матчу Шаран здорово спрацював на замінах, адже вихід Пономаря дозволив змістити акцент в атаках, а Басов додав кількісної переваги на своїй половині поля.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Перша перемога за останніх сім турів – надзвичайно важлива подія для ФК «Олександрія». Перервано відразу кілька неприємних серій, а між тим цей виграш після трьох нічиїх означає, що команда зароджує й «світлу смугу». Якщо тренерському штабу вдасться утримати підопічних від надмірної ейфорії, цей успіх може надихнути їх на максимально ефективне використання кінцівки ігрового року.

Лауреат 16-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)
Середній бал – 4,8

http://uafc.org.ua