Новини
07БЕР
Олександр Бабич – найкращий тренер 22 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Матч у Маріуполі багато в чому визначав вирішальний розподіл місць у першій шістці. Напередодні другого етапу ФК «Маріуполь» обіграв «Олімпік» – 1:0, завдяки чому вдало кваліфікувався у медальний раунд і навесні продовжить боротьбу в колі найкращих команд Прем’єр-ліги.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Маріуполь» Олександр Бабич. Його підопічні мінімально обіграли «олімпійців» Донецька у лобовому протистоянні, що визначало долю путівки в верхню шістку.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

З останніх десяти турів «Олімпік» виграв лише один – до того ж, навесні донецькій команді важче грається через чергове вимушене оновлення складу. Однак напередодні обласного дербі з маріупольцями гості мали намір задіяти всі кадрові ресурси, щоб поборотися за першу шістку. Саме тому виграш в очному протистоянні – великий успіх сучасного ФК «Маріуполь».

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У кадровому плані між суперниками був, щонайменше, кадровий паритет – а, враховуючи зимові втрати, донеччанам навіть було важче. Господарям не могли допомогти Ґоміс та Горбунов, гостям – Парцванія, Цимбалюк, Сондей та дискваліфікований Кисіль (екс-гравець якраз Олімпіка та один із героїв минулого туру). Тому завданням маріупольців було не помилитися з вибором, і це їм вдалося.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Тренерський штаб господарів не побоявся поставити молодого дебютанта Джойскіма Дава в центр оборони, та й загалом легіонерізований та награний саме взимку захист не підвів очікувань. ФК «Маріуполь» уникнув помилок поспішності, керував грою та не відходив від реалізації свого переможного плану.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

При номінальній схемі 4-2-3-1 центральні півзахисники господарів регулярно насичували третю третину поля, здійснювали постійний тиск на суперників, вдало пресингували. Вдалося досягти й флангової переваги, звідки починалося чимало (напевно, більшість) гострих атак. Нарешті, гравці групи атаки діяли вільно, мали змогу демонструвати індивідуальні якості та йти в обіграш. Завдяки цьому такі гравці, як Тотовицький, Мішньов, Болбат та Чурко нерідко перегравали суперників один в один, а кожне просторове переміщення на чужій половині поля призводило до загострення.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

В останніх чотирьох турах ФК «Маріуполь» набрав 9 очок із 12-ти можливих. Вперше цьогоріч граючи вдома, зумів порадувати вболівальників не лише перемогою, а й досить змістовною грою. Найголовніше ж – виконано завдання по виходу в весняну частину сезону в когорті найсильніших. Потрапляння в шістку обох недавніх першолігівців можна вважати надуспішною віхою в історії адаптації новачків УПЛ в першому сезоні після підвищення у класі.

Лауреат 22-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Олександр Бабич (ФК «Маріуполь» »)
Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua