Новини
14ЛИС
Денис Фаворов: Граємо «першим номером», а проти нас закриваються

Капітан «Десни» розповідає про паузу в Чемпіонаті, турнірну ходу команди та взаємодію з рідним братом

— Денисе, як провели три вихідні? Знаємо, що деякі футболісти команд УПЛ устигають за цей час з’їздити за кордон…

— Я був у Чернігові. Провів цей час разом із сім’єю.

— Днями Ваша команда має відправитися на міні-збір до Білорусі. Розповіжте про нього детальніше.

— Поки що я сам знаю не дуже багато: сьогодні (інтерв’ю записане в середу до обіду. — УПЛ) о 15:00 у нас перше тренування, де все мають повідомити. Знаю, що проведемо в Білорусі кілька днів і зіграємо два матчі.

— З ким саме?

— Із «Торпедо» (Жодіно) і дублем мінського «Динамо».

— Після 15 туру «Десна» шоста в таблиці. Можна сказати, що наразі команда йде згідно із завданням на сезон?

— 15 матчів — лише половина сезону, навіть менше. Зверніть увагу на щільність у турнірній таблиці: один раз виграєш — підіймешся вгору, два-три рази програєш — будеш у зоні вильоту. Можна посісти й четверте місце, й 10-те. Якісь висновки зробимо після 22 туру, не раніше.

— Про попередню зустріч: «Чорноморець» діяв настільки щільно, що, якби не вилучення, все могло би завершитися з рахунком 0:0…

— Справді, одесити грали дуже грамотно, в першому таймі ми майже нічого не могли створити попереду. По перерві змінили тактику й досягли свого. Так, вилучення допомогло нам, але це — елемент футболу.

— До речі, та зустріч відбувалася при густому тумані — телевізійна «картинка» часом вражала…

— Знаєте, потім я переглянув матч і зрозумів, що по телевізору все виглядало гірше, ніж було насправді: в реальності видимість була непогана, хіба що… мені протилежний фланг у далечині не дуже добре проглядав.

— Наступний поєдинок «Десна» проведе в гостях проти «Карпат». Пам’ятаємо, що гра першого кола була дуже драматична, а сьогодні підопічні Жозе Мораіша набрали хороший хід.

— Погоджуюся з тим, що наш суперник на ходу. Ще на користь львів’ян зіграє те, що вони виступають удома, де їх підтримають уболівальники. З другого боку, ми за цей час набралися досвіду й уже показали своє вміння.

— До Ваших справ: InStat показує, що у Вас минулого туру невисокий показник точності передач — лише 69%.

— Відповідні цифри дуже важливі, бо дають змогу футболісту ніби поглянути на себе збоку. Просто такі системи, як мені здається, використовують не в усьому об’єктивну модель оцінювання: наприклад, я подаю з флангу в карну зону, і якщо партнер програє боротьбу за м’яч, саме мені це зараховують у мінус — як неточний пас. І взагалі, до кожної позиції свої вимоги. Центрбеки зобов’язані мати 90% точності передач. Приблизно стільки — центрхави. Флангові захисники — менше. Крайні півзахисники і форварди — ще менше тощо.

— З другого боку, Ви показуєте дуже високу цифру вдалих обвідок — у поєдинку з «Чорноморцем» таких було 100%.

— Не можу казати, що я над цим спеціально працюю. Просто ми на тренування відпрацьовуємо всі елементи гри. Плюс до того, не забувайте про специфіку тактики «Десни»: ми намагаємося діяти «першим номером», а проти нас зазвичай грають від оборони, закриваються, тому нам, фланговим оборонцям, доводиться брати ініціативу на себе.

— Останнім часом у «Десни» ініціативу бере на себе Ваш брат. Причому вдало! Як Вам граєтеся разом?

— Нормально. Зрозуміло, що переживаю за нього, більше вимагаю, ніж від решти футболістів, частіше спілкуємося на полі. Хоча загалом у нас усі рівні, й під час гри розрізняєш тільки те, де твої партнери, а де — суперники…