Новини
16ЛИС
Юрій Бакалов: Ми не «витискаємо максимум із мінімуму»

Наставник «Львова» коментує стиль гри підопічних і розкриває свої принципи побудови тренувального процесу

— Юрію Михайловичу, за підсумком 15-ти турів Ваша команда на восьмому місці з двохочкових відставанням до шостої сходинки. Отже, поки справи рухаються непогано?

— Жоден тренер не скаже, що задоволений усім. Тим паче в нашому випадку: місце у турнірній таблиці не влаштовує ні мене, ні хлопців, ані керівництво. З одного боку, є певна об’єктивна реальність: ми дебютанти, у нас влітку різко змінився склад, узагалі в існуванні будь-якої команди проявляються безліч нюансів. Із другого боку, завдання на сезон — бути в шістці — залишається, а ми поки лише восьмі.

— Аналізуючи виступ «Львова» під Вашим керівництвом, фахівці зазвичай акцентують два моменти. Перший — високий рівень організації командних дій. Другий момент — стиль гри, що все частіше називають «цинічним». Як приклад — у середньому за матч «Львів» здійснює всього 70-80-90 атак…

— Насамперед дякую за оцінку моєї роботи, висловленому в першій тезі. Щодо всього іншого: будь-який наставник виходить із того, що має, тобто кадрового складу. Звідси йде вибір тактики. Наприклад, у виїзному поєдинку в Маріуполі ми грали відкрито, створили дуже багато моментів і недобрали очок. Розумієте? Треба завжди виходити з того, який є стратегічний ресурс і кадровий вибір. Ось приклад: окрім того, що ми дебютанти, у нас одна з наймолодших команд Чемпіонату і, здається, найменш досвідчена — у плані кількості футболістів із досвідом гри в УПЛ.

— Якщо Ви не проти, давайте пройдемося по найпоказовіших аспектах останньої на часі зустрічі «синьо-золоті леви», що загалом притаманні команди часів Вашої каденції. Отже, InStat свідчить: «Львів» був на останньому місці в турі за показником ТТД…

— Є різні статистичні системи, чиї цифрові розкладки відрізняються між собою. Я вже якось казав у інтерв’ю, що відповідні системи надзвичайно корисні під час літніх або зимових зборів і взагалі — як посібник наставникам при розробці тренувального процесу. На теоретичних заняттях я іноді розставляю акценти, пояснюю хлопцям певні речі, базуючись на цих статистичних системах. Просто цифри — цифрами, а є багато додаткових нюансів. Пригадую, що на останніх мундіалях жодного разу не перемагали команди з найкращими даними по ТТД.

— Із другого боку, є об’єктивні цифри: Ваші підопічні 26 разів сфолили проти команди В’ячеслава Шевчука…

— Знову-таки, є різні порушення правил — це по-перше. По-друге, ще раз повторюся, що треба виходити з наявного кадрового добору, а різні футболісти мають різний рівень технічного оснащення, котрий, зокрема, впливає на частоту фолів.

— «Синьо-золоті леви» — один із найефективніших колективів Чемпіонату УПЛ за показником реалізації голевих епізодів…

— Давайте пригадаємо «Челсі» першої каденції Жозе Моуриньо й те, як рідко ця команда створювала голеві моменти, як ефективно їх реалізовувала, здобуваючи високі результати… Я не погоджуюся з тим, що ми «витискаємо максимум із мінімуму»: згадуємо наші матчі з «Маріуполем», із «Ворсклою», скільки ми тоді не реалізували… Та навість у зустрічі з «Динамо» не всі моменти перейшли в забиті м’ячі. Хоча, безумовно, приділяємо цьому велику увагу на тренуваннях.

— До справ поточних: Ваша команда залишиться вдома під час «вікна» в сезоні? Як буде заповнено час? Чи заплановано спаринги?

— Ми на місці. Працюємо на базі, де створено всі умови для роботи. Тут, на щастя, поки не сніжить, хоча йдуть дощі.

— Останні запитання — загального плану: проглядаючи Ваш послужний список, одразу кидається у вічі, що періоди, коли Ви працюєте головним тренером, чергуються з періодами асистування іншим фахівцям. У якій ролі складніше і яка більше до вподоби?

— Будь-яка робота передбачає складності. Є тренери, які соромляться йти до когось помічником. Я би, мабуть, теж до будь-кого не пішов. Але працювати з Леонідом Кучуком завжди погоджувався без роздумів: це великий професіонал і людина, котра постійно працює й вчиться, хоча багато знає про футбол. Я взагалі вважаю, що наставники, які впевнені, мовляв, знають усе, помиляються. Це на мою думку… Повторюся, на будь-які роботі складно.

— В четвер Ваша команда отримала два тренування, причому, як вдалося дізнатись, Ви окремо писали програму на перше й друге…

— У мене є таке поняття, як «шапка»: це загальний план підготовки на місяць. Далі йде деталізація: ми працюємо в тижневому режимі, готуючись під конкретного суперника, відповідним чином плануючи тренування. Існують певні вправи, які треба постійно повторювати. Окремий момент — якщо в попередньому матчі якийсь компонент гри команді не задався, його треба повторно відпрацювати. Плюс до того, ще раз наголошу: завжди треба виходити з наявного ресурсу… Взагалі ж мій головний принцип такий: слід починати з простого й поступового нарощувати складні елементи.