Новини
23ЛИС
Анатолій Чанцев: Під час «вікон» найважливіше — погода і якість полів

Представник Експертної ради УПЛ аналізує, як наші команди провели вік-енд без туру в Чемпіонаті

Чи існує універсальна формула проведення пауз у сезоні?

— Можу говорити тільки від свого імені й базуючись на свій досвід, отож скажу: ні, не існує універсальної формули. Давайте спочатку розберемося з поняттям «вікна» в Чемпіонаті: у нас воно виникає чотири рази на рік через матчі національної збірної. Щоразу це випадає на березень, вересень, жовтень і листопад. І щоразу тут різні ситуації, різні обставини, тому, як наслідок, тренери поводяться по-різному. Припустімо, тепер: на дворі кінець листопада, все йде до завершення ігрового року, футболісти втомлені, значить, і наставники змушені відповідно діяти. Зверніть увагу: під час «вікон» у вересні та жовтні спаринги проводять майже всі клуби УПЛ, причому спаринги зазвичай із суперниками рівного класу, щоби підтримати тонус гравців. А цього разу, в листопаді, все було інакше. Чому? Перше: погода, температурні умови (на довгий переїзд зважились одна «Десна»). Друге: якість полів.

Чого більше, «плюсів» чи «мінусів», у тому, що на вихідних команда не грає?

— Знову-таки, можу висловити лише свою думку й іще раз повторити, що кожен наставник виходить із конкретної ситуації стані справ у команді. Зараз кінець року, тобто: фізична втома — психологічна втома — моральна втома. Плюс багато залежить від того, скільки футболістів поїхали грати за різні збірні. Найчастіше за таких умов спаринги проводять, якщо потрібно допрацювати певний ігровий елемент (або відшліфувати його).

Чи існує закономірність, що у спарингах під час «вікон» футболісти часто травмуються?

— Немає такої закономірності. Тут інше важливе: погода плюс якість полів. У вересні та жовтні ці два фактори сприяють організації контрольних матчів, у березні та листопаді зазвичай ні. Зрозумійте: сьогодні, за мінусової температури, для повноцінного спарингу треба вмикати підігрів поля, що дуже дорого. Або переходити на штучний газон, що ризиковано…