Новини
04БЕР
Юрій Вернидуб — найкращий тренер 20 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги сезону 2018/2019

Перед тренерським штабом луганців стояло чи не найважче завдання – провести психологічне, моральне та фізичне відновлення своїх підопічних після нищівної поразки від «Динамо» в минулому турі. Як бачимо, їм вдалося це зробити. У складному протистоянні з «Ворсклою» – в останні роки чи не найголовнішим своїм конкурентом у боротьбі за єврокубки та медалі – «Зоря» здобула розгромну перемогу 3:0.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Зорі» Юрій Вернидуб. Його підопічні зберігають четверте місце, скорочуючи відставання від олександрійців.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Як зізнався Юрій Вернидуб, після п’яти голів без відповіді від «Динамо» в минулому турі була оштрафована вся команда – включно з ним. Як наслідок, «Зоря» не мала проблем із мотивацією на матч проти ворсклян, розгромивши суперника, якому минулого сезону поступилася бронзовими медалями, а також програла вже в першому колі поточного чемпіонату. Цей успіх не лише дозволив луганцям закріпитися на стратегічно важливому четвертому місці, а й дещо скоротити відставання від третьої позиції після нічиєї олександрійців із маріупольцями.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Власне, кадрова ситуація в обох командах покращилася. «Зоря» змогла розраховувати на тріо динамівців – Михайличенка, Леднєва та Тимчика, які не могли брати участь у грі минулого туру за особливими умовами. Був готовий до дебюту новий форвард Іванович. Ворскляни ж мали змогу задіяти досвідченого Чижова, щоправда, їхній захист другий тур поспіль виступив невдало.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Як і очікувалося, тренерський штаб луганців провів низку змін порівняно з попереднім туром. Але, треба відзначити, що Юрій Вернидуб залишив без змін воротаря та центр оборони, давши змогу реабілітуватися після «Динамо». Натомість, фланги оборони посилило повернення Тимчика та Михайличенка, що вивільнило для атакувальних завдань Караваєва. Дуже доречним виявилося й повернення в гру Громова, який проти рідного клубу – «Ворскли» – зіграв із підвищеною мотивацією.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Задіявши традиційні 4-2-3-1, Вернидуб змістив акценти, давши змогу Караваєву та Хомченовському вільно та агресивно атакувати з країв, а у зв’язці Сіласа з Арвеладзе здобувши більше надійності в середній лінії. Загалом, саме ключові кадрові рішення надали «Зорі» перевагу в швидкості та майстерності. А в плані тактики луганська команда видала досить зрілий, переконливий матч. «Зоря» гарно комбінувала, впевнено тримала м’яч та провела низку гострих, добре розіграних атак.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Звісно, ще лишається в пам’яті розгромна поразка від «Динамо» – реабілітуватися за неї непросто. Але переконлива гра проти «Ворскли» залишила дуже приємне враження й підтвердила серйозну тенденцію – луганська команда освоїлася в Запоріжжі й може розраховувати на фактор «рідного поля». «Зоря» не програє у домашніх матчах чемпіонату від початку осені, а ця перемога стала третьою поспіль, здобутою луганцями в матчах УПЛ в Запоріжжі.

Лауреат 20-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:

Юрій Вернидуб («Зоря»)

Середній бал – 4,7

uafc.org.ua