Новини
12КВІ
Андрій Гітченко: Бачимо, що не загубились би в першій шістці

Центральний захисник «Десни» пояснює, як на зміну ігрового стилю може вплинути погода

— Андрію, сьогодні у Вашої команди було два тренування. Це цікавий момент: зазвичай під час «стандартного» ігрового ритму складається план із одного тренування в день…

— Різні ігрові ритми вимагають різної підготовки. Інколи між турами пару днів, іноді — півтори тижні. Все це впливає на планування тренувального процесу. До того у нас було два вихідні. Тепер треба попрацювати.

— «Глобальне» — й невеселе — запитання: наскільки болісно сприйняли в «Десні» невихід у Групу 1?

— Болісно. Ми були близькі до цього. Над нами існував великий психологічний тиск, у чомусь ми, мабуть, не впоралися з ним. Сьогодні дивимося за матчами першої шістки й бачимо, що не загубились би там. Однак, вважаю, попередня зустріч із «Олімпіком» показала, що загалом ми відновилися психологічно.

— Яка тепер у Вас турнірна мотивація? Чи пам’ятає команда про офіційний Трофей престижу від УПЛ?

— Керівництво окреслило чітке завдання: сьоме місце. На нього й націлюємося.

— Знаєте цікаву статистику? Команда, котра в одному сезоні бере Трофей престижу, наступного завойовує «бронзу» — або є претендентом на неї…

— Є інша статистика: команда, яка виходить в УПЛ із Першої ліги, пробивається в Групу 1 ІІ етапу й бореться за єврокубки. Я пригадую «Олександрію», «Верес», «Маріуполь». А от у нас, на жаль, не вийшло.

— Той, хто дивився всі матчі «Десни» навесні, міг зробити специфічний висновок: чернігівці відкоригували ігровий стиль, відійшовши від комбінацій на користь більш силової й оборонної моделі. Чи не в цьому основна причини невдач початку 2019 року?

— На результат впливає сума факторів. Наприклад, погода: сезон поновився наприкінці зими, довкола сніг лежав, а поля були у, м’яко кажучи, не ідеальному стані. От хай хтось спробує на таких показати «тікі-таку»! Доводилося грати простіше. Плюс до того, повторюся, мав місце психологічний тиск, коли ми розуміли, яка ціна кожного пропущеного м’яча.

— У будь-якому разі, пам’ятаючи, що поточний сезон є дебютним для Чернігова в елітному дивізіоні, виступ команди можна визнати успішним. Чи наявне в усіх зацікавлених осіб розуміння, що клуб поступально розвивається, і перестрибування через сходинки не пішло би на користь?

— Наявне. Усі розуміють, що ми новачки, що треба все робити крок за кроком. Клуб розвивається динамічно. Просто всім і завжди хочеться більшого. Тим паче ми справді були близькі до першої шістки, не вистачило зовсім трішки.

— Про останній на часі матч у Чемпіонаті УПЛ. Ваша команда, склалося враження, діяла за простим принципом вичікування: відтягнулися — забили м’яч — відтягнулися — забили м’яч — відтягнулися…

— На кожний поєдинок існує свій план. Цього разу було як? «Олімпік» нас накривав, ми відійшли назад, зловили їх на контратаці, вони пішли вперед, нам стало легше грати. Багато залежить не тільки від попередньої підготовки, а й від того, як сама гра розвивається.

— І про наступну зустріч: що можна очікувати від протистояння з «Карпатами» із огляду на те, наскільки драматично львів’яни завершили шлях у Кубку України?

— Драматично — м’яко сказано! Знаю, як у Львові чекали перемоги в кубковому турнірі. Тим паче цього року команда справді була близька до цього… Не сумніваюся, що до Чернігова вони приїдуть боротися. До того ж навесні «Карпати» набрали дуже хорошу форму.