Новини
14ТРА
Андрій Мостовий: Тренер постійно вчить нас «читати» гру

Лівий оборонець «Десни» розповідає про психологічний тягар, оптимальний склад команди та очікування щодо наступного сезону

— Андрію, позавчора чернігівці перервали смугу невдач…

— Ми дуже раді цьому. Можна сказати, скинули психологічний тягар. У нас є завдання, яке ніхто не відміняв, — сьоме місце. Раді ще й тому, що конкурент — «Ворскла» — оступився.

— Ймовірно, одна з причин перемоги в тому, що «Десна» чи не вперше цього року вийшла оптимальним складом. Із чим пов’язані постійні кадрові експерименти?

— Складно сказати… По-перше, я би не став однозначно називати стартовий склад у матчі з «Олімпіком» основним. По-друге, зміни пов’язані з багатьма факторами: в того перебір карток, у того — травма… Ще раз: не маємо строго основного складу — у нас велика заявка, є з кого вибрати.

— Існує думка, що проблема «Десни» якраз у цьому — великій заявці: мовляв, чи не на всіх позиціях перебір виконавців, що вилізло боком…

— Не можу погодитися… Розповім про те, як у нас було минулого сезону, коли ми виступали в Першій лізі: ось тоді мали однозначний стартовий склад, але на заміну зазвичай доводилося випускати молодих. Так неправильно, на лавці мають бути гравці, не слабші за тих, хто на полі. Що й маємо сьогодні. А те, чому не вийшли в першу шістку… Вважаю, психологічно «перегоріли», ось тут не вистачило.

— Проти чого протестували футболісти «Олімпіка» у момент першого взяття воріт?

— Я й не помітив, що вони протестували, навіть повтор дивився… Словом, порушення правил там точно не було.

— Щодо Ваших показників: два виграні єдиноборства з дев’яти, причому нуль виграних із чотирьох у захисті — чому такі низькі цифри?

— Різні матчі — різні дані. Наприклад, у поєдинку з «Ворсклою» я мав 80% переможних єдиноборств. Окрім того, з «Олімпіком» мені протистояв Матар — набагато вищий, габаритніший футболіст; мені було дуже складно.

— З другого боку, Ви зробили шість перехоплень — більше за всіх крайніх оборонців. Із чим це пов’язано?

— Це одна з вимог Олександра Дмитровича Рябоконя: він постійно вчить нас «читати» гру, передбачати дії суперника наперед. Однин із елементів цього — перехоплення. Вдале перехоплення дає змогу почати швидку атаку-контратаку.

— Матч із «Карпатами» наступного туру — яким він буде?

— Нам психологічно буде легше, бо маємо за плечима перемогу. Плюс до того, у них, здається, вже не гратиме Мар’ян Швед. Коротше кажучи, їдемо за трьома очками.

— Навесні, записуючи інтерв’ю з футболістами «Десни», постійно наголошуємо: команда, котра здобуває Трофей престижу, наступного сезону обов’язково пробивається в єврокубки, а то й призове місце завойовує…

— Ми були б раді такій перспективі! Але для цього потрібно багато зробити. І побачимо, що буде влітку, як підготуємось. У будь-якому разі, дуже хочемо зіграти в єврокубках.

Фото прес-служби ФК «Десна».