Новини
23ТРА
Ангел Червенков – найкращий тренер 30-го туру УПЛ

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Прем'єр-Ліги сезону 2018/19

Навіть у кінцівці матчу УПЛ зберігає інтригу в питанні аутсайдерів – відразу кілька команд вимушені доводити своє право виступати в Прем’єр-лізі України наступного сезону, тому кожен очний матч між суперниками з небезпечної зони має підвищений інтерес та велике значення для турнірної таблиці.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер одеського «Чорноморця» Ангел Червенков. Його підопічні завдали поразки «Карпатам», суттєво покращивши свої шанси на збереження прем’єр-лігової прописки.

1. Номінальний результат команди – 5                                                                      

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Зустріч команд із небезпечної зони мала підвищене значення. «Карпати» у випадку успіху та осічки конкурентів могли залишити зону стикових матчів, «Чорноморець» тільки у випадку перемоги отримував серйозні сподівання на те, щоб покинути останнє місце. Ця перемога зменшила до мінімального відставання одеситів від рятівного місця.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Обидві команди підійшли до матчу зі втратами. Гостям через перебір карток не могли допомогти легіонери групи атаки Йода і Понде, через пошкодження не міг зіграти Папа Гуйє. У господарів перебір карток не дозволив зіграти основному лівому захисникові Норенкову, травми – захисникові Грачову та форвардові Штогрину, а півзахисник Мусолітін викликаний у збірну України U-20, яка готується до фінальної частини юніорського чемпіонату світу.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Після програного матчу «Олімпіку» одесити провели чотири зміни в стартовому складі. Замість Кожухаря, кандидата в юнацьку збірну, в воротах вийшов більш досвідчений Литовченко. Норенкова на місці лівого фулбека замінив універсал Трубочкін. Молодий Хамелюк вперше вийшов у центрі поля, замінивши Морозенка. А замість Грачова нижче зіграв універсал Гошкодеря.

4. Тренерська майстерність – 4

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Ігрова схема «Чорноморця» виявилася гнучкою та незручною для суперників – за номінального вишикування 4-2-3-1 чи 4-4-2 у фазі атаки Аржанов розміщувався фактично на одній висоті з Вільх’яльмссоном, команда діяла компактно і спокійно перелаштовувалася від однієї ігрової ситуації до іншої.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Чорноморець» не вирізняється ігровою стабільністю та прогнозованістю результатів, але є одна суттєва обставина – цього року команда набрала 13 очок (більше, ніж деякі учасники ТОП-6), а в матчах проти безпосередніх конкурентів набрала позитивний баланс. Вигравати такі «матчі за шість очок» – означає додавати собі плюсів у боротьбі за збереження місця в еліті.

Лауреат 30-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем'єр-ліги:

Ангел Червенков («Чорноморець»)

Середній бал - 4,6