Новини
05ЛИП
Одеса, футбол, 1887 рік…

УПЛ подарує одеському Музею футболу фоторепродукцію статті, де є перша згадка про футбол в Україні

Питання зародження в Україні футболу — дискусійне. На роль «колиски» претендують одразу кілька міст — щонайменше три: Одеса, Львів та Ужгород.

Складність у тому, що наша країна здобула Незалежність лише 1917 року, відновивши її 1991-го. А до 1917-го й у проміжку 1921–1991 років етнічні українські землі входили до складу різних державних утворень (Російської та Австро-Угорської імперій, Чехословаччини, Польщі, Румунії, Угорщини, СРСР). Відповідно й спорт там розвивався різними шляхами.

В будь-якому разі, вже з’ясовано, що слово «футбол» на території, яка входить сьогодні до складу України, вперше вигулькнуло 23 січня 1887 року — в статті газети «Одесскій вѣстникъ».

Відповідну замітку з одного речення опубліковано на другій сторінці 21 номера популярного колись видання. Її розшукав черкаський історик Віктор Стріха, а колаж, який читач бачить перед очима, скомпонував київський фотомайстер Анатолій Кізлов.

Ось історична публікація в повному вигляді:

Англійская игра. Въ слѣдующее воскресенье, въ 4 часа пополудни, члены мѣстной англійской колоніи устраиваютъ на площади, за Чумной горой, игру «foot-boll», въ которой примутъ участіе нѣсколько десятковъ человѣкъ.

Напередодні матчу за національний Суперкубок-2019 Українська Прем’єр-Ліга подарує одеському Музею футболу фоторепродукцію історичної статті в якості нового експонату.