Новини
05ЛЮТ
Вадим Сапай: За перемоги у спарингах очок не дають

Оборонець «Ворскла» стисло характеризує етап праці, проведений його командою в Туреччині

— Вадиме, на перших зборах полтавці зіграли чотири спаринги. Результати — три нічиї й одна поразка…

— Під час підготовки не стоїть завдання вигравати товариські матчі. За перемоги у спарингах очок не дають. Тим паче ми працювали під навантаженнями.

— За вітчизняною традицією, перший етап підготовки взимку — це «закладання фізичного фундаменту», коли гравці майже не працюють із м’ячем. Утім, останніми роками все більше наших тренерів відходять від цього. Як було у Вашій команді?

— Мені здається, зміни якщо й відбуваються, то основний принцип підготовки залишається той самий. Його суть у тому, що на перших зборах після відпустки футболісти втягуються, набирають фізичну форму, а на другому етапі вже робиться акцент на працю з м’ячем.

— Знаєте, гравці зі стажем розповідають, що в 1970-х — 1980-х наші команди на перші зимові тренування взагалі м’ячів не брали…

— Так футбол не стоїть на місці! Все еволюціонує. Думаю, якби Валерій Лобановський працював сьогодні, він переглянув би багато своїх принципів.

— Перерва в Чемпіонаті триває, а «Ворскла» вже поповнилася хорошими новачками. Як їм працюється в новій команді?

— Працюється добре, бо інакше й не може бути. У нас тренер, який, окрім того, що справедливий, ще й уміє розслабити колектив, пожартувати. За такого наставника гравці б’ються на полі.

— Можна зробити висновок, що на деяких позиціях з’явився перебір футболістів. Це змушує тренерський штаб вдаватися до цікавих експериментів — наприклад, флангового гравця Євгена Опанасенка пробували в якості опорного хавбека. Які ще були експерименти?

— Тренерський штаб шукає різні варіанти. Друга половина сезону довга, можливі різні ситуації — травми, дискваліфікації, хтось вилітає, його треба замінити. Універсальні футболісти завжди в ціні. Ось у нас є певні нюанси з позицією опорного півзахисника, наставники пробують вирішити це.

— Чи мали місце нововведення іншого плану — наприклад, щодо тактичної схеми?

— Зарано про це говорити. Тут усе вирішиться під час других зборів.

— Зараз у команді два рівноцінні форварди — Руслан Степанюк та Владислав Кулач. Як їх суміщатимуть на полі? Вони гратимуть одночасно чи хтось буде виходити на заміну?

— Знову-таки, поки рано прогнозувати. На перших зборах у нас не було такого поняття, як основний склад. кожен грав по тайму, часто на незвичних позиціях. Усе стане зрозуміло пізніше.

— Як оцінюєте свої перспективи на весняну частину сезону?

— Роблю все, що можу. Тренер створив умови праці, від яких отримуєш насолоду. Так що все має добре.

Фото прес-служби ФК «Ворскла».