Новини
24ЛЮТ
Віктор Скрипник – найкращий тренер 19-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги сезону 2019/20

Перший тур 2020 року порадував результативністю, драматичною розв’язкою матчів, інтригою в турнірній таблиці. Особливо – стосовно межі першої шістки, розв’язка щодо якої вже наближається. З огляду на це особливо важливим був матч у Маріуполі, де грали учасники Ліги Європи цього сезону та претенденти на місце в єврокубковій зоні.

«Зоря», зважаючи на турнірні обставини, мала всі шанси закріпитися на третьому місці та претендувати навіть на друге. Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник. Його підопічні здобули виїзну перемогу над ФК «Маріуполь» (2:1), впевненіше почуваючись на третій позиції.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

По-перше, важливим був сам по собі матч проти маріупольців – вмотивований боротьбою за першу шістку суперник приймав «Зорю» з 5-матчевою безпрограшною серією, якою закінчував 2019 рік. По-друге, особливо складні матчі чекали на конкурентів луганців – і в підсумку «Десна» та «Олександрія» зазнали поразок, а «Динамо» ризикувало втратити очки в грі з «Ворсклою» (певний час тримався нічийний рахунок). Тепер «Зоря» має 4-очкову перевагу над двома найближчими переслідувачами та зберігає лише 2-очкове відставання від киян і другого місця.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Основною втратою луганської команди була дискваліфікація Іванісені – на цьому центрхаві, який у поточному сезоні вже отримав і дебютний виклик у збірну від Андрія Шевченка, тримається центральна лінія «Зорі», тож замінити його було непросто (забігаючи наперед, відзначимо вдалий дебют легіонера Цвека). Утім, аналогічної втрати зазнав і суперник – Танковський через грудневе вилучення залишався поза грою. Ще одного гравця – воротаря М.Шевченка – «Зоря» втратила на тривалий період через травму.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Тренерський штаб луганської команди зважився з перших хвилин виставити двох дебютантів – балканських новачків команди (хорват Цвек зайняв місце в опорній зоні, а чорногорець Перович – в атаці). Замість Абу Ханни в центрі захисту вийшов Вернидуб. Відзначаємо пробу Хомченовського в атаці. Всі ці рішення посприяли перемозі «Зорі», навіть ризиковані задумки (як-то дебютант на ключовій позиції півзахисту та «плаваюча» роль Юрченка й Кочергіна поруч із Леднєвим) виправдали себе.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Тактика 4-1-3-2, яку в українському чемпіонаті в чистому вигляді використовує тільки «Зоря», дає їй суттєву перевагу при швидких, просторових атаках. Наявність технічних півзахисників з високою культурою пасу та гарно поставленим ударом дозволяє загрожувати чужим воротам з різної дистанції та ігрових положень. По грі луганців у співставленні літа та нинішнього періоду видно, що футболісти вже освоїли нову побудову та вимоги Скрипника. Заміни, спрямовані на втримання темпу та освіження гри, проводилися по позиції та не потребували суттєвої перебудови.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Якщо прокидати місток між 2019 і 2020 роками, «Зоря» здобула другу поспіль виїзну перемогу – після Києва в Маріуполі й знову над сильним, міцним суперником. Виїзд до азовців був дуже відповідальним для луганської команди ще й через особисті взаємини двох клубів – від 2017 року «Зоря» не вигравала в цьому місті, досить тривалий час, упродовж кількох матчів поспіль, ФК «Маріуполь» був успішнішим у очних зустрічах.

Лауреат 19-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Віктор Скрипник («Зоря»)

Середній бал – 4,6