Новини
18БЕР
Резолюція європейської футбольної спільноти щодо скоординованого реагування на вплив COVID-19 на змагання

УЄФА, Асоціація європейських клубів (ECA), Європейські Ліги і FIFPRO Europe підписали резолюцію про те, як європейський футбол повинен реагувати на виклики, спричинені пандемією COVID-19 

  1. УЄФА шляхом відеоконференції скликала термінову нараду з представниками Асоціації європейських клубів (ECA), Європейських Ліг (ЕЛ) і FIFPRO Europe (разом іменованих «Сторони»), щоб спільно проаналізувати унікальні обставини, з якими стикається європейський футбол в результаті триваючої глобальної кризи в галузі охорони здоров'я, викликаної пандемією COVID-19, та обговорити раціональні рішення для того, щоб європейська футбольна спільнота впоралася з цією тривожною, складною і безпрецедентною ситуацією. 
  1. Будучи представниками основних професійних футбольних організацій Європи, Сторони вважають за свій обов'язок взяти на себе керівну роль в розробці єдиного європейського підходу у відповідь на глобальну пандемію, яка призвела до припинення переважної більшості змагань на континенті. 
  1. З огляду на це і підтверджуючи свою націленість на захист здоров'я, безпеки та благополуччя гравців, клубів, вболівальників, офіційних осіб, персоналу і широкої футбольної громадськості, Сторони обговорили і одностайно погодилися з принципами плану дій, що стосуються спортивного сезону 2019-20 . 
  1. Ці принципи охоплюють наступне:

 Змагання Національних збірних: 

  • Відбіркові матчі плей-офф ЄВРО-2020, які повинні відбутися в березні 2020 року, будуть перенесені на міжнародні паузи в червні 2020 року, з урахуванням того, як будуть розвиватися події.
  • Фінальний турнір УЄФА ЄВРО-2020, який повинен був відбутися з 12 червня по 12 липня 2020 року, буде перенесений на 11 червня — 11 липня 2021 року. Це допоможе гарантувати, що Чемпіонат Європи стане грандіозним святом футболу для прихильників по всьому континенту.
  • Проведення європейських відбіркових турів 3 та 4, які в даний час заплановані на червень 2021 року, буде перенесено.
  • Фінал Ліги націй УЄФА, фінальний турнір УЄФА ЄВРО U21 і УЄФА ЄВРО серед жінок, заплановані на період з червня по липень 2021 року, будуть перенесені.
  • Клуби відпускають гравців на матчі збірних на всі перенесені турніри.

 Робочі групи: 

  • Буде негайно створена Робоча група, що складається з представників УЄФА, ліг і клубів, для вивчення відповідних календарних питань і вироблення рішень, що дозволять відновити і/або завершити поточний сезон узгодженим чином.
  • Друга робоча група, що складається з представників УЄФА, ліг, клубів і гравців, буде створена на більш пізньому етапі для оцінки економічного, фінансового і нормативного впливу від спалаху COVID-19 і розробки заходів щодо пом'якшення наслідків пандемії. 
  1. Сторони переконані, що цей план дій є найкращим на даний момент. Він враховує рекомендації міжнародних експертів в сфері охорони здоров'я, а також обмежувальні накази, видані національними урядами і місцевою владою. Він також забезпечує гнучкість, як того вимагають події, сподіваючись відновити гру перед всіма футбольними вболівальниками Європи, як тільки це буде доречно, і маючи за мету можливість закінчення поточного спортивного сезону.
  2. Сторони продовжать уважно стежити за ситуацією і в той же час спонукатимуть широку футбольну громадськість вживати всіх запобіжних заходів.
  3. Нарешті, сторони хочуть висловити підтримку всім окремим особам і громадам, яких зачепила ситуація з COVID-19.

 

Александер Чеферін, Президент УЄФА

Андреа Аньеллі, Голова ECA

Ларс-Крістер Ольссон, Президент ЄЛ

Боббі Барнс, Президент FIFPRO Europe