Новини
09ТРА
Сергій Нагорняк: «Два місяці не грати у футбол — це просто так не минає»

Представник експертної ради УПЛ розмірковує над тим, як українським командам виходити з карантину

Три тижні — багато чи мало?

— Якщо все піде за озвученим планом, на початку наступного тижня клуби УПЛ почнуть підготовку до поновлення сезону. На 30 травня намічені перші матчі після карантину. Це означає, що на «все про все» команди матимуть три тижні. З одного боку, це мало, бо перерва тривала стільки, скільки зазвичай розділяє різні сезони або взимку дві частини одного. Це означає, що доведеться у пришвидшеному режимі проводити повноцінні тренувальні збори. З другого боку, свого часу видатний італійський тренер Фабіо Капелло сказав: «Для підготовки до сезону мені потрібен місяць». Те, що це правда, знаю зі свого досвіду: коли почав працювати в тренерському штабі «Дніпра», нам якраз вистачило місяця, аби вивести підопічних на готовність виступати в Лізі Європи УЄФА.

В якому стані будуть команди?

— Це одна з найбільших проблем. У всіх клубах буде таке: частина футболістів мала змогу тренуватися, частина бігала на відкритому повітрі, частина сиділа вдома. Думаю, найперший тиждень тренувань доведеться присвятити саме цьому — приведенню гравців до спільного знаменника готовності. В будь-якому разі, треба пам’ятати дві речі. Перша: всі команди у приблизно рівних умовах. Друга: певний фундамент фізичної готовності матимуть усі, «з нуля» ніхто не прийде.

Специфіка амплуа воротаря…

— Зрозуміло, тут особлива ситуація: польовий футболіст може тренуватися сам, голкіперові потрібен помічник. Але я би й тут не драматизував. Розумієте, є таке поняття, як навички. Це коли тебе серед ночі будять, кидають м’яч і ти його ловиш. Усе, що потрібно, — певний час, аби ці навички відновити.

Проблема стану ігрової форми…

— Можливо, ключовий момент: два місяці не грати у футбол — це просто так не минає. За три тижні до рестарту Favbet Ліги кожній команді, на мою думку, треба провести мінімум три спаринги. Й одразу виникають дві труднощі: де знайти спаринг партнерів і що то будуть за спаринг-партнери, пам’ятаючи, що в карантині були всі, у т.ч. клуби з областей. Одна справа — індивідуальні тренування, друга — внутрішньокомандні двосторонки й третя — повноцінні контрольні матчі…

Фото Укрінформ.