Новини
24СЕР
Олександр Рябоконь – найкращий тренер 1-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки стартового туру української Favbet Ліги сезону 2020/21

Новий сезон чемпіонату України розпочався з мінімальною паузою після попереднього, відразу порадувавши глядачів як якістю, так і змістовністю футболу. Середня результативність шести зіграних матчів склала 4,5 гола за гру, знайшлися матчі з неповторною драматургією та великою інтригою

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні завдали поразки «Зорі» (3:1), розпочавши новий сезон вольовою перемогою над командою, з якою ще недавно суперничали за медалі та вихід у єврокубки.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Від 2018 року, коли ці суперники регулярно перетинаються в Favbet Лізі та Кубку України, матчі між ними проходять в непередбачуваній, рівній боротьбі. Достатньо сказати, що з восьми зустрічей по три тепер виграла кожна з команд при двох нічиїх. Вольова перемога «Десни» над сильним суперником доводить боєздатність команди Рябоконя на старті історичного сезону, коли чернігівський клуб готується дебютувати в єврокубках.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

«Десна» підійшла до матчу без кадрових втрат, втім, треба враховувати, що вперше проти недавніх одноклубників зіграв колишній капітан чернігівців, захисник Фаворов (і Денис, до речі, відкрив рахунок у матчі). Що стосується «Зорі», то ще набирає форму після хвороби провідний півзахисник луганців Іванісеня, а особлива обставина полягає в тому, що ще до перерви через пошкодження довелося заміняти оборонця Абу Ханну.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Тренерський штаб, передовсім, здивував тактичною схемою – 5-4-1, які, залежно від фази гри, можна було трактувати як 5-2-3 чи 3-4-3. Під цю специфічну схему Рябоконь випустив одночасно трьох центрбеків, а креатив довірив форварду Філіппову, якого з глибини, постійно міняючись зонами, мали підтримувати Тотовицький і Калитвинцев. З виходом Будковського вони з Філіпповим здорово розділили зони атаки, і саме ця обставина призвела до поразки луганців.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Рябоконь і раніше експериментував зі схемою з трьома центрбеками, і цього разу успішно застосував цю пастку проти «Зорі». Високі фулбеки активно підключалися до атак, отож, півзахисники поряд із форвардом Філіпповим мали змогу зміщуватися в центр, відводити за собою захисників, розтягувати та розривати зони їхнього захисту. По ходу гри «Десна» перелаштувалася на гру в два форварди, і цей додатковий тиск допоміг переломити хід протистояння.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Минулий чемпіонат «Десна» завершила в єврокубковій зоні, проте виступ у чемпіонській шістці та претензії на медалі до заключного туру забрали чимало сил у чернігівців. Вони завершили чемпіонат серією з трьох матчів без перемог, впродовж яких набрали тільки одне очко, проте змагальний характер і боєздатність колективу знайшли своє підтвердження в вольовій перемозі над луганцями – одним із тих суперників, по яких можна робити висновки щодо своєї власної гри.

Лауреат 1-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Олександр Рябоконь («Десна» Чернігів)

Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua/trenerskyj-rakurs-oleksandr-ryabokon-najkrashhyj-trener-1-go-turu-favbet-ligy/