Новини
20ЖОВ
«Дніпро-1» Йовічевіча: зміни вже є і… ще будуть?

Розглядаємо дії дніпрян за допомогою цифрової платформи Wyscout

18 вересня «чорно-жовті» провели останній офіційний поєдинок із попереднім наставником – Дмитром Михайленком, поступившись удома «Маріуполю» – 1:2. 26 числа того-таки місяця «Дніпро-1» зіграв перший матч із новим тренером – Ігорем Йовічевічем, програвши в гостях «Олександрії» – 1:4.

Михайленко очолював дніпровський клуб із 2017 року, подолавши з ним шлях від Другої ліги до УПЛ. У першому сезоні в еліті команда зупинилася за крок від Ліги Європи, здобула кілька пам’ятних перемог (зокрема, 3:1 над «Динамо»), однак загалом 3,5-річна праця Дмитра Станіславовича на посаді позначилася нестабільністю. Так, із усього було помітно, що в команді має місце творчий процес, однак періодично складалося враження, що він рухається ніби по колу, бо «Дніпро-1» потерпав від одних і тих же проблем як у третьому за рангом дивізіоні Чемпіонату України, так і в найвищому.

Насамперед ідеться про те, що команда багато пропускала. Й мала таку особливість, що, отримавши в свої ворота гол, зазвичай отримувала другий і третій.

Напередодні поточного сезону було заявлено, що «Дніпро-1» маж пробитися в єврокубки. Втім, одразу зі стартом матчів команда почала пробуксовувати, тож уже 4-го туру її очолив інший фахівець – добре відомий Україні хорват на прізвище Йовічевіч.

У першій зустрічі його команда поступилася з великим рахунком. У другій вирвала нічию в компенсований арбітром час. У третьому матчі під керівництвом Йовічевіча «Дніпро-1» переграв одну з найсильніших команд Favbet Ліги – чернігівську «Десну».

Як змінив дії на полі дніпрян хорватський спеціаліст? Звернемося до цифр Wyscout.

Показники «Дніпра-1» у стартових шести турах Favbet Ліги сезону 2020/21 років

Суперник

Схема

xG

Удари

Паси

Точність пасів

Володіння м’ячем

«Десна»

4-2-3-1

2,11

15

488

86,89%

44,04%

«Ворскла»

4-2-3-1

0,9

13

349

81,66%

47,14%

«Олександрія»

4-1-4-1

0,67

11

489

65,68%

44,04%

«Маріуполь»

3-4-3

1,35

13

478

84,94%

52,52%

«Олімпік»

4-4-2

0,66

10

412

80,83%

48,12%

«Інгулець»

4-4-2

2,24

19

416

83,17%

50,47%

Отже, що яка перед нами картина?

Хоч як це парадоксально, проте найперший висновок такий: попри візуальні зміни в грі команди за керівництва нового тренера, цифри свідчать про те, що еволюція поки незначна.

То що вже встиг зробити Йовічевіч?

Перше: схема. У другому матчі поспіль «Дніпро-1» грає з двома опорниками, задля чого навіть були здійснені оперативні трансферні придбання.

Друге: володіння м’ячем. За Михайленка відповідний показник був вищий.

Третє (що частково випливає з першого й другого пунктів): тактична гнучкість. У першому матчі Йовічевіч спробував грати «першим номером», однак швидко збагнув: у Чемпіонаті України цю розкіш можуть дозволити собі хіба що дві-три команди. Тож опісля хорват переформатував підопічних на більш прагматичний і звичний у наших реаліях стиль – від оборони, на контратаках, із віддаванням ініціативи супернику.

(Показово, що таким чином «Дніпро-1» побив «Десну» її ж зброєю: швидко відкривши рахунок, господарі поля віддали ініціативу чернігівцям, а ті ж звикли самі чинити так…)

Тренер Михайленко з перших же кроків праці відкрито говорив, що орієнтується на західних колег і хоче практикувати в Україні й досі не зовсім звичну для нас модель гри – через пас, без диктату надвисокої фізичної готовності гравців, через нав’язування супернику свого стилю. У половині матчів то спрацьовувало, в деяких ні. А Йовічевіч одразу показав: до кожного суперника він обиратиме окремий варіант гри.

Це по-своєму підтверджує народну мудрість – «на кожного сильного знайдеться сильніший», яку можна переробити так: «на кожного раціонального знайдеться ще раціональніший»…

Фото прес-служби ФК «Дніпро-1».