Новини
23ЖОВ
«Львів» Георгія Цецадзе: труднощі становлення

Розглядаємо дії на полі «синьо-золотистих левів» за допомогою статистичної платформи Wyscout

«Щоби ти жив у епоху змін» – отак звучало найстрашніше прокляття в середньовічному Китаї. Час, коли відбуваються зміни (особливо якщо вони значні), – непросто пережити як окремій людині, так і цілому колективу. Саме такий час ось уже три місяці переживає основна команда «Львова»: влітку вона кардинально оновилась у плані кадрів.

Цей процес вилився для «синьо-золотистих левів» у те, що на старті сезону вони набрали всього один заліковий пункт. Утім, цифрові показники платформи Wyscout демонструють: підопічні Георгія Цецадзе, переживаючи труднощі становлення, все ж перебувають на правильному шляху, й уже незабаром мають «вистрелити».

Звертаємо увагу на цю таблицю.

Показники «Львова» у стартових турах Favbet Ліги сезону 2020/21 років

Суперник

Схема

Темп гри

Передачі за час володіння м’ячем

% довгих передач

Середня довжина передачі

«Шахтар»

4-2-3-1

17,41

3,99

8,53

19,1

«Рух»

3-4-3

15,79

3,66

11,76

21,18

«Зоря»

3-4-1-2

14,83

2,38

11,44

18,69

«Динамо»

3-4-1-2

17

3,14

12,72

17,44

«Колос»

3-4-3

15,49

3,36

12,3

18,08

Зразу фіксуємо дві речі. Перша: в останньому на часі матчі львів’яни досягли максимального для себе показника в графах «Темп гри» та «Передачі за час володіння м’ячем». Друга: вочевидь, добіг до завершення експеримент зі схемою з трьома центральними захисниками (із чотирма беками «Львів» вийшов іще в кубковому поєдинку з «Ворсклою»).

Втім, як видається, найбільш промовистими є дві інші графи – «% довгих передач» і «Середня довжина пасів»: у першій із них у матчі з «Шахтарем» був найнижчий показник за сезон, у другій – нижчий, аніж попередньої гри, й загалом невисокий. Про що це свідчить? Давайте поміркуймо.

Модель дій із довгими (зазвичай вертикальними) пасами загалом притаманна «традиційному» футболу України як спадкоємцю радянського. Експерт Олександр Сопко іронічно називає такий стиль «пролетарським»: із формальної точки зору, через довгі паси легше виходити в атаку, одначе гра команд, що зловживають цим, стає передбачуваною (бо прямолінійною). У футболі Заходу вже багато десятиліть «у тренді» протилежна манера – через короткі-середні паси й комбінації; то вимагає продуманішої (сказати би – делікатнішої) праці наставників, але в підсумку саме ця модель забезпечує великий, а не проміжний, результат.

Так ось: «Львів» Георгія Цецадзе, попри смугу невдач, не зраджує собі, намагаючись дотримуватись обраної манери дій на полі – її якраз і можна назвати «європейською». А незмінність наміченого плану рано чи пізно увінчається успіхом.