Новини
23ЛИС
Юрій Максимов – найкращий тренер 10-го туру Favbet Ліги!

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

Максимальна інтрига навколо третього місця після паузи на тиждень збірних: «Ворскла» приймала одного з головних переслідувачів, а зовсім поруч був інший – який за календарем грав із аутсайдером. І треба ж такого: все склалося на користь полтавців!
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер полтавської «Ворскли» Юрій Максимов. Його підопічні завдали розгромної поразки «Колосу» (3:0), зберігаючи третє місце і скорочуючи відставання від грандів.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Для «Ворскли» це був багато в чому визначальний матч – після трьох поспіль турів без перемог (+0=2–1) вона приймала одного з найголовніших переслідувачів. Так, попередні матчі у «Колоса» полтавська команда виграла й він міг би вважатися «зручним» суперником, але в останніх турах ворскляни втратили багато очок (у тому числі й у матчах, де цього не очікувалося), тож поставили себе під удар на третій позиції. В випадку поразки чи навіть нічиєї були великі шанси її втратити.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Перерва в щільному змагальному графіку на тиждень збірних має свою специфіку. Через паузу в матчах і збільшення кількості тренувань чи навантажень на них починається травматизм. Це сталося й із «Ворсклою», яка послідовно втратила через пошкодження захисників Сапая та Опанасенка, півзахисника Васіна, форварда Кулач. В лазареті опинилися основний воротар Різник і захисник Семиліт. Не міг взяти участь у грі універсал Татарков. Це контрастувало зі стабільним кадровим положенням у суперника.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Уже кілька турів «Ворскла» переживає кадрові проблеми. Проте, порівняно з попереднім матчем – проти «Зорі» (0:0 на виїзді в 9-му турі), проведено єдину рокіровку. Воротаря Різника змінив більш досвідчений Ткаченко. В іншому полтавська команда пристосувалася до поточної ситуації.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Цього року полтавський тренерський штаб успішно освоїв і впровадив тактичну схему з трьома центральними захисниками. Це відповідає сучасним тенденціям – в нинішньому сезоні відразу кілька клубів експериментують з такою формацією, зокрема й «Колос», який також проти «Ворскли» зіграв у такому варіанті ведення гри (5-4-1 проти 5-3-2). Як бачимо, план на гру господарів спрацював – суперникам довелося проводити заміни не по позиції, ставити більш відкриту схему, що давало можливість полтавцям вдало зіграти по рахунку й закріпити свою перевагу.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Останні результати «Ворскли» були нестабільними – проте навіть при проблемах із здоров’ям гравців і вибуттям із гри відразу кількох провідних виконавців є певні позитивні зрушення. В останніх двох матчах із сильними опонентами «Ворскла» здобула чотири очка із шести можливих, не пропустивши. Загалом, полтавська команда проводить один із найбільш успішних років у історії і цілком реально претендує на медалі.
Лауреат 10-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Юрій Максимов («Ворскла» Полтава)
Середній бал – 4,8