Новини
08БЕР
Олександр Рябоконь – найкращий тренер 17-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

У групі лідерів нині тісно, і кожна осічка може суттєво віддалити від трійки найкращих. З огляду на це «Десна» не мала права на осічку, навіть якщо врахувати, що суперник приймав її вдома, вперше задіявши зіркового зимового новачка.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні завдали поразки «Руху» (4:0 на виїзді), здобувши другу поспіль розгромну перемогу.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Із «Рухом» чернігівці знайомі ще з першолігових часів і колись уже мали досвід невдалих виїздів на Львівщину. До того ж, львівський клуб на старті цієї частини сезону показав свою боєздатність (4 очки після трьох ігор), отже, не було підстав недооцінювати суперника. Матч показав, що Рябоконю вдалося правильно розставити акценти та мотивувати своїх підопічних на цей виїзд.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 3
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Рух» підійшов до цієї гри з великими кадровими проблемами: дискваліфікований півзахисник Мисик, який успішно закривав позицію лівого фулбека, травмований основний захисник Стаменкович, поза заявкою опинилося ще кілька гравців основної обойми. У порівнянні з суперниками «Десна» виступала в оптимальному складі.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Зіграний склад чернігівців не потребував змін після переможної гри з «Інгульцем» (3:0), але тренерський штаб «Десни» відважився на одну рокіровку і не прогадав. Чепурненко, замінивши Білошевського в центрі поля, вперше після повернення в клуб грав у основному складі, проте відкрив рахунок і корисно відіграв відведений час. 
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Десна» постійно використовує базову схему 4-5-1 з нюансами в вигляді 4-2-3-1 або 4-1-4-1, цього разу поруч із Огирею вийшов налаштований більше на атакувальну роботу Чепурненко, який на пару з Тотовицьким домінував на рубежі фінальної третини поля та додавав агресії при переході від оборони в атаку.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
В останніх трьох матчах «Десна» не програвала, набравши 7 очок із 9-ти можливих. Найголовніше ж, що ці результати (на рівні, наприклад, «Шахтаря» в 2021 році) дозволяють підопічним Рябоконя продовжувати переслідування трійки лідерів, не відстаючи від конкурентів.
Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Олександр Рябоконь («Десна» Чернігів)
Середній бал – 4,6