Новини
22БЕР
Анатолій Безсмертний – найкращий тренер 19-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

Окрім чемпіонської інтриги, за якою стежить вся футбольна Україна, є ще одні дуже важливі турнірні перемоги – це боротьба аутсайдерів. Там також нічого не вирішено, кожен має шанси як врятуватися від вильоту, так і провалити сезон, так що мотивація команд теж зашкалює. У звітному турі зійшлися інтереси претендентів на медалі та тих, хто просто мріє зберегти прописку в дивізіоні. Гучною сенсацією завершився харківський матч за участі чинного чемпіона.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер ПФК «Львів» Анатолій Безсмертний. Його підопічні завдали поразки «Шахтарю» (3:2 в номінально домашньому матчі в Харкові), вперше за всю історію протистоянь обігравши донеччан.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Передовсім, говоримо про значимість перемоги аутсайдера над одним із фаворитів сезону – «Шахтар» грав у оптимальному складі, щойно завершивши єврокубкову каденцію, він в ролі наздоганяючого за лідером, тож про жодну невелику значимість гри чи полегшене до неї ставлення не йшлося. На перший план вийшла й мотивація самого ПФК «Львів» – завдяки цій перемозі він покинув останнє місце, тож грандіозні зусилля були варті того.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Відразу зазначимо, що в кожної команд були як свої плюси, так і мінуси. Стосовно ПФК «Львів», зважаючи на інтереси збірної, команда змушена була приймати «Шахтар» на іншому стадіоні – в підсумку визначилися аж із харківським ОСК «Металіст», що, звичайно, склало певні труднощі для номінальних господарів. Також відзначимо, що не міг зіграти форвард Ренан, а ще пропустив матч оборонець Міхобі.
А от «Шахтар» (і це особлива обставина), на відміну від львів’ян, які пропустили минулий тур, відіграв у березні з повним навантаженням – кубок, Ліга Європи, всі тури чемпіонату. При цьому до матчу з ПФК «Львів» гості підійшли без провідних гравців. На лівому фланзі оборони не могли допомогти Ісмаілі та Корнієнко, в опорній зоні так само на лікарняному Степаненко, в атаці недорахувалися Фернандо, опинився поза першою командою Тайсон. Звичайно, це не є виправданням, але не враховувати кадровий фактор також не можна.  
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (розгромна поразка від «Зорі») тренерський штаб ПФК «Львів» провів лише дві перестанови: замість Міхобі в центрі захисту вийшов Махмутович, а Довгого в центрі поля замінив Чир’як. Обидві зміни мали позитивний вплив на гру львів’ян.   
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Базова тактична схема ПФК «Львів» в останніх іграх – 4-1-4-1. Вона передбачає мобільність при переході від оборони в атаку, а також насиченість у середині поля, адже до «хвилеріза» в фазі гри без м’яча опускаються інші півзахисники, здійснюючи кількісну перевагу назустріч атакам суперників. Безсмертний постарався максимально виконати наявний між 17 і 19 турами час: була проведена бігова та тактична робота, тож номінальні господарі змогли знайти сили на тривалу гру без м’яча в відборі й зберігали свіжість на контратаки.  
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це перша перемога львів’ян після трьох поразок поспіль із загальним рахунком 1:10. Будемо сподіватися, що вона підніме бойовий дух команди, мотивує її на подальші звершення та допоможе в вирішенні турнірних завдань, адже завдяки виграшу в «Шахтаря» підопічні Безсмертного покинули останнє місце та піднялися на дві сходинки в турнірній таблиці.
Лауреат 19-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Анатолій Безсмертний (ПФК «Львів»)
Середній бал – 4,6