Новини
15ТРА
Роман Санжар – найкращий тренер 29 туру Ліги Парі-Матч!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Олімпіка» Роман Санжар. Його підопічні зуміли здолати київське «Динамо» на його ж стадіоні (хоч і в номінальному статусі господарів поля), іще наблизившись до своєї мрії – першому в історії клубу виходу в єврокубки.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Це був дуже важливий день для «Динамо» – 90-ліття клубу, тому навіть в ситуації, коли у матчу не було турнірної мотивації, київська команда планувала грати тільки на перемогу. Однак при цьому аналогічне завдання було й у донеччан. У випадку виграшу «Олімпік» робив іще один крок до своєї мети. Ба, більше, він може замахнутися, в принципі, й на медалі.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Великі труднощі з кадрами були у Романа Санжара: до давно травмованих правого захисника Парцванії та центрального півзахисника Дороніна долучилося відразу троє дискваліфікованих (Іллой-Айєт, Олійник та Хомутов). Із суттєво ослабленою центральною віссю та значно скороченою варіативністю складу «Олімпік» мав протистояти гранду в Києві. Тож вважаємо, що тренерський штаб донеччан вирішував досить складні кадрові завдання.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Треба віддати належне тренерам «олімпійців»: вони виявилися готовими до такої непростої ситуації, і навіть суттєві перебудови вже були апробовані раніше. Наприклад, не вперше опорники «сідають» за необхідності в центр оборони. Випробуваний на фланзі оборони й вінгер Шестаков. Завдяки грамотному наповненню складу «Олімпік» зміг добре замінити втрачених гравців – тим більше, у матчі проти суперника рангу «Динамо».

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Безсумнівно, номінальним господарям пощастило зі швидким голом – отримавши перевагу, «Олімпік» міг грати по рахунку. Однак при цьому команда не лише оборонялася, а й провела кілька швидких команд. Санжар вміло керував темпом: заміни по ходу матчу дозволяли утримати зони, де грали стомлені або пригнічені пошкодженням футболісти. А у випадку втрати м’яча чи масованого наступу суперника навіть гравці групи атаки дисципліновано опускалися вниз і йшли у відбір. У плані колективізму це була досить показова гра, і навіть при досить великій кількості моментів у суперника «Олімпік» вистояв і витримав натиск.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Олімпік» ніколи в історії не перегравав «Динамо» в чемпіонаті, а в поточному сезоні ще з березня не забивав більше одного м’яча за гру. Однак у матчі проти киян вдалося обірвати ці дві серії, а також продовжити безпрограшну, яка налічує вже три матчі (нічия з «Зорею» та прагматичні перемоги над «Чорноморцем» і киянами). Вважаємо, це дуже гідний показник для скромної команди, що пробилася у верхню шістку й всерйоз претендує на медалі та вихід у єврокубки. Можна сказати, саме нині «Олімпік» переживає найкращі часи в своїй історії!

Лауреат 29-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:

Роман Санжар («Олімпік» Донецьк)

Середній бал – 4,8

uafc.org.ua