Новини
02КВІ
Паулу Фонсека – найкращий тренер 25 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Центральним та найбільш статусним матчем 25-го ігрового дня УПЛ був запорізький поєдинок «Зоря» – «Шахтар». Шанс для луганців закріпитися на третьому місці – шанс для донеччан піти в іще більший відрив у випадку осічки їхніх конкурентів. Утім, лідер довів свою перевагу, забивши три м’ячі без відповіді. Протистояння чемпіона та претендента на медалі безапеляційно відповіло на всі питання щодо класу та досвіду.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека. Його підопічні розгромили «Зорю», утримуючи лідерство із солідним 6-очковим відривом.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Медальна зустріч мала належний антураж, до того ж, «Шахтар» явно потребує побільше матчів такого рівня. Можливо, тому «гірники» були безжальними до «Зорі», довівши діло до крупної перемоги та не виключаючись із першої хвилини й до останньої. Зважаючи на неоднозначність ходу маріупольського матчу за участі головних конкурентів, поєдинок з луганцями міг дати «Шахтарю» й 9-очкову перевагу.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Дискваліфікований провідний оборонець Ярослав Ракицький (говоримо про ослаблення не лише оборони, а й атаки, тому що він уміє допомогти команді першим пасом). Травмований Бернард, який відбув на операцію й випав, схоже, до кінця сезону. Хай не дуже численні, однак суттєві втрати, як для загалом обмеженої основної обойми «гірників».

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Отже, як вирішувалася проблема Ракицького та Бернарда. Вихід грузина Хочолави в центрі оборони повністю себе виправдав. А от відсутність бразильського вінгера вдалося компенсувати легким та елегантним рішенням – поверненням Тайсона на фланг. Таким чином, у центрі можна було ставити хоч Алана Патрика, хоч Дентіньо, хоч навіть когось із молоді. Необхідний функціонал було б збережено.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Шахтар» використав класичну, награну роками схему 4-2-3-1, від якої не відступався аж до кінцівки зустрічі, коли упродовж п’яти хвилин відбулося три заміни, які вже не впливали суттєво на підсумок протистояння.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Хід «гірників» у чемпіонаті України викликає повагу – 2018 року вони здобули шість перемог поспіль із загальним рахунком 22:0. У цьому плані виїзний розгром одного із претендентів на медалі – гідне продовження цілої тенденції, невипадковий підсумок планомірної роботи, а також відображення реалістичного співвідношення сил в українському футболі на даний момент.

Лауреат 25-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Паулу Фонсека («Шахтар»)
Середній бал – 4,8

http://uafc.org.ua