Новини
04ГРУ
Володимир Шаран — найкращий тренер 17 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги сезону 2018/2019

Олександрійська команда після перемоги над «Динамо» захопила друге місце і тепер у першому зимовому турі повинна була відстоювати свої рубежі. Суперниками ФК «Олександрія» стали полтавці, які напередодні зазнали розгромної поразки від експериментального складу «Арсеналу» (Лондон), тож були над мотивовані на матч чемпіонату.

Тим не менш, підопічним Володимира Шарана вдалося переграти «Ворсклу» на її полі з мінімальним рахунком. Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран. Його підопічні залишаються другими в УПЛ, продовживши успішну серію.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Матч двох команд із групи лідерів – надзвичайно цікавий за вивіскою та відповідальний за турнірними обставинами. У разі перемоги «Ворскла» зберігала четверте місце, маючи нагоду скоротити відставання від трійки лідерів. Олександрійцям же три очки дозволяли закріпитися на другій позиції. Полтавці ж після поразки опустилися на п’яте місце, поступившись четвертим «Зорі».

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Гостям з різних причин не могли допомогти плеймейкер Грицук, вінгер Полярус, форвард Пономар. Особлива обставина – через біль грав лівофланговий Цуриков, у якого після завершення осінньої частини сезону має пройти планова операція. Однак навіть за таких серйозних кадрових проблем гостей у господарів ситуація була не ліпшою – дискваліфікований центровий Шарпар, стилеутворюючий гравець. Травми не дозволили взяти участь у матчі Кобахідзе, Кравченку, Якубу та Васіну, який випав на тривалий період цього року.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Нарешті олександрійці змогли застосувати більш звичну формацію складу – повернення Шендрика у центр захисту, а також вихід праворуч Микицея, звільнили для півзахисту Гречишкіна. Утім, універсалізм цього гравця знадобився знову – цього разу він посів місце правого півзахисника, виконавши поставлені завдання.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Схема 4-2-3-1, награна олександрійською командою, залишає їй значний простір для імпровізації. В атаці це виражається зміною зон між гравцями, а також сміливими рейдами із зміщеннями та ударами. В півзахисті – щільністю гри центру, куди, за потреби, зміщаються додаткові сили. По ходу матчу відбувалися заміни по позиціях – були освіжені фланги півзахисту, а заміна Ковальця на Довгого дозволила наситити опорну зону.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Вісім турів без поразок ще з кінця вересня, чотири матчі без поразок в гостях (за цей час здобуто на виїзді 10 очок із 12 можливих). Більше 330 хвилин не пропускає в гостях воротар олександрійців Юрій Паньків. Нарешті, в протистоянні проти такого непростого суперника, як «Ворскла», «Олександрія» цього сезону (й року в цілому) здобула шість очок із шести розігруваних. Друге місце зберігає команда під керівництвом Шарана напередодні останнього туру 2018 року.

Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:

Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)

Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua