Новини
06ТРА
Ігор Леонов – найкращий тренер 27 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги сезону 2018/2019

Боротьба за виживання в УПЛ загострюється – цього туру після тривалої перерви виграв і «Чорноморець», який не перемагав із лютого. Для «Арсеналу» це створювало ризик повернутися на останнє місце, тож зберегти 3-очковий відрив йому дозволила лише перемога над «Карпатами» на їхньому полі – 2:1.
Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Арсенал-Київ» Ігор Леонов. Його підопічні здолали в гостях «Карпати», максимально наблизившись до них у турнірній таблиці. Відзначаємо, що в першій шістці найкращим став наставник «Шахтаря» Паулу Фонсека – його підопічні розгромили ФК «Львів» (5:0), набравши вже 22 очка у матчах 2019 року (без жодної поразки).

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Як ми вже відзначали, «Чорноморець» перемогою в Чернігові загострив боротьбу за виживання плюс у випадку перемоги у Львові «Арсенал» мав нагоду максимально наблизитися до «Карпат» за очками (від 4 очок до 1). Звідси – особлива запеклість протистояння. Тим більше, ця львівська команда й на першому етапі провально грала з «канонірами», набравши лише одне очко за два матчі проти них.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Особливих, свіжих втрат у киян не було – зате вже займалися за індивідуальною програмою півзахисник Семенюк та форвард Алексєєв, які перебувають поза грою від лютого місяця. Стосовно суперників, то у них, судячи зі всього, відбувалася лише планова ротація.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Попри те, що попередній свій матч «Арсенал» виграв, тренерський штаб відважився на відразу 5 перестановок у стартовому складі. Зокрема, Вакуленко замінив Сагуткіна в центрі захисту, Танковський – Домбровського в середині поля, Кадимян змінив Ліпартію на місці атакувального хавбека, а Мезу – Ковпака на вістрі атаки. Така масова ротація допомогла утримати свіжість та бойовий дух колективу. Попри пошкодження Авагімяна, команда зберегла керованість, а з виходом Ковпака спрацювала і ця заміна Леонова. Саме він забив переможний м’яч.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

За номінальної схеми, яку можна трактувати як 4-2-3-1, «Арсенал» зберігає мобільність та маневреність. У фазі наступу центральний півзахисник атакувального плану підтягується до центрфорварда та кількісно насичує присутність команди на чужій половині поля. У фазі оборони «сідає» вся група центрхавів, відпрацьовують на першій лінії відбору вінгери та нападник. Найголовніше – стрункість пресингу та злагодженість дій. Це зберігає за «канонірами» керованість.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після поразки від «Олімпіка» кияни виграли вдруге поспіль. У 2019 році вони здобули 13 очок – більше тільки гранди, завдяки такому весняному посиленню шанси «Арсеналу» на збереження прем’єр-лігової прописки стали цілком реальними, а про саму команду заговорили як про сенсацію весняної частини сезону.

Лауреат 27-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Ігор Леонов («Арсенал-Київ»)
Середній бал – 4,6

uafc.org.ua