Новини
13ТРА
Паулу Фонсека – найкращий тренер 28 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги сезону 2018/2019

Перша команда проти третьої – за будь-яких обставин протистояння двох провідних команд було б центральним у турі. Перемога «гірників» над олександрійцями вкотре довела суттєву перевагу «Шахтаря» у чемпіонаті, продовжила його вражаючу безпрограшну серію та забезпечила відрив у 11 очок за чотири тури до завершення.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Шахтар» Паулу Фонсека. Його підопічні здолали ФК «Олександрія», максимально наблизившись до 12-го чемпіонського титула.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Зрозуміло, що «гірники» вже давно гарантували собі участь у наступному євросезоні та Лізі чемпіонів зокрема, а нині знаходяться за крок до дострокового чемпіонства та, відповідно, виходу в груповий етап напряму. Але ФК «Олександрія» – це один із найближчих переслідувачів, що відкриває можливості донеччанам провести генеральну репетицію кубкового фіналу та, звичайно, зробити ще один крок до фінішу на першому місці.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Кадрова ситуація у «Шахтаря» поступово покращується – після травм повернулися в гру основні воротар П’ятов та опорник Степаненко, давно в лазареті захисник Бондаренко та вінгер Марлос. Повідомлялося про пошкодження Майкона, а Малишев після серії травм не з’являвся у чемпіонаті з квітня. Утім, втрати олександрійців дуже суттєві – центр захисту недорахувався досвідченого Шендрика, фланги – Цурикова та Лучкевича, давно не грає плеймейкер гостей Грицук. На жаль, травми змусили Шарана змінювати склад, який відбирав очки у «Динамо» на виїзді.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Після розгромно виграного матчу проти ФК «Львів» тренерський штаб «гірників» зважився на три перебудови у стартовому складі. П’ятов зайняв місце в воротах замість Шевченка (в УПЛ не грав із квітня), Хочолава замінив Матвієнка в центрі захисту (і він відзначився голом), а Тете вийшов замість Нема на місці правого півзахисника. Заміни спрацювали, а та дбайливість, з якою тренерський штаб «Шахтаря» вводить в основу молодь, свідчить про роботу на майбутнє.

4. Тренерська майстерність – 4

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Шахтар» володіє давно напрацьованою схемою 4-2-3-1 (легкою та продуктивною), яка розкриває найкращі якості технічних, ініціативних гравців цієї команди. Заміни, проведені тренерським штабом, здійснювалися «по позиції». Вимушеним можна назвати «зняття» з гри правого захисника, який мав у пасиві попередження. Але загалом лідер не втрачав ниток гри, і навіть втративши перевагу в рахунку після першої третини гри, довів гру до перемоги.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

25 матчів ще з серпня місяця триває в чемпіонаті безпрограшна серія «Шахтаря» – за цей час здобуто 21 перемогу та 4 нічиї при співвідношенні голів 59:9. Не маючи змоги грати в рідному Донецьку, «гірники» виграли всі 5 своїх домашніх матчів у Харкові, які були в них цьогоріч в УПЛ. Це неймовірно, але лише в десятому матчі Прем’єр-Ліги цього року «Шахтар» пропустив перший м’яч!

Лауреат 28-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги

Паулу Фонсека («Шахтар»)

Середній бал – 4,6

uafc.org.ua