Новини
20ТРА
Паулу Фонсека – найкращий тренер 29-го туру Чемпіонату УПЛ

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Прем'єр-Ліги сезону 2018/2019

Перемога «Шахтаря» над «Зорею» принесла донецькому клубу 12-й титул чемпіона України, який став третім поспіль для клубу та його португальського наставника.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Шахтар» Паулу Фонсека. Його підопічні мінімально здолали на виїзді «Зорю», за підсумками сезону 2018/2019 здобувши золоті медалі чемпіонату та Кубок України.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Тут не може бути сумнівів – «чемпіонський» матч для будь-якої команди є й очікуваною подією, й особливою відповідальністю. А тим більше, матчі між «Шахтарем» та «Зорею» є принциповими, і луганцям ці очки були б потрібні, щоб покращити свої шанси на четверте місце.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

«Шахтар» не міг розраховувати на захисника Бондаренка та вінгера Марлоса, які давно перебувають у лазареті. Плюс, відчував певний дискомфорт через пошкодження Ісмаїлі – він вийшов на поле, хоча й не відіграв повний матч. До того ж, треба враховувати той факт, що посеред тижня донецька команда грала фінал Кубка України, що теж відібрало сили й час на відновлення та відпочинок. У господарів перебір карток не дозволяв зіграти Чеберку.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з тим стартовим складом «Шахтаря», який розгромив у фіналі першоліговий «Інгулець» (4:0), тренерський штаб провів відразу чотири перестанови. П’ятов замінив у воротах Шевченка, Хочолава – Матвієнка в центрі захисту, Степаненко – Алана Патріка в центрі поля, а Веллінгтон Нем – Тете на місці вінгера. Цим донеччани досягли свіжості та максимальної мотивованості виконавців – саме такі переваги дає здорова, системна ротація.

4. Тренерська майстерність – 4

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Шахтар» успішно застосовував свою схему 4-2-3-1, а заміни, проведені «гірниками», здійснювалися по позиції. Тренерський штаб донеччан не боїться постійно тасувати навіть награні захисні зв’язки. По ходу сезону здійснився та довів свою перспективність перехід Болбата із позиції флангового півзахисника в оборону. Можемо констатувати, що за останні півтора роки «гірники» успішно ввели в склад низку молодих гравців, що свідчить про зміну поколінь. Але конкретно в цьому матчі особливих змін не вимагалося.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це третя перемога поспіль після нульової нічиєї з «Динамо», а безпрограшна серія «Шахтаря» в чемпіонаті досягла 25 турів (21 перемога, 4 нічиї, м’ячі 59:9). Якщо враховувати всі матчі на внутрішній арені, «гірники» 29 матчів поспіль не знають поразок у чемпіонаті та кубку, вигравши обидва трофеї, а також кваліфікувавшись напряму в груповий етап Ліги чемпіонів наступного сезону.

Лауреат 29-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем'єр-ліги:

Паулу Фонсека («Шахтар»)

Середній бал - 4,6