Новини
25ЧЕР
Дмитро Михайленко: Завдання на сезон — залишитися в УПЛ

Наставник «Дніпра-1» щиро й розлого описує очікування на Чемпіонат 2019/20 років

— Дмитре Станіславовичу, переходячи до наступного сезону, побіжно згадаємо попередній. Як ставитеся до розповсюдженої думки, що з таким складом Ваша команда мала вигравати Чемпіонат Першої ліги ледь не в першому колі? Як пояснити, що цього не сталось і були матчі на зразок 0:4 від «Прикарпаття»?

— Щодо гри в Івано-Франківську: на той момент ми виконали завдання на сезон і виставили на зустріч напіврезервний склад. Тепер щодо думки, мовляв, ми «сильніші на голову»: це не так. За складом, вважаю, ми ні в чому не випереджали команди верхньої групи. А якщо брати до уваги наявність футболістів із досвідом, то поступалися багатьом: не лише «Волині» чи «Колосу», а й, наприклад, «Інгульцю».

— У деяких матчах Першої ліги складалося враження, ніби «Дніпро-1» — лінива команда, котра часто бореться не стільки із суперником, скільки із собою.

— Таке враження могло скластися через один аспект — наш ігровий стиль: ми не поспішаємо з атаками, намагаємося проводити їх вдумливо, організовано, якісно; взагалі намагаємося поспішати з діями в нападі… А про те, що «боремось із собою» — Перша ліга є дуже складним турніром, зверніть увагу, наприклад, як команди звідси виступали в плей-офф двох останніх сезонів, тричі вибивши клуби УПЛ.

— Іще про стиль: навесні Ви дещо змінили амплуа деяких футболістів. Наприклад, Загальського…

Справді, ми брали його як плеймейкера, однак Кравченко травмувався, тому пересунули Олександра вглиб поля. Йому було непросто, зокрема, тому, що ми граємо з одним опорним, а він усе-таки більш атакувальний футболіст. Але з часом у нас розкрився 17-річний Батагов, сподіваюся, наступного сезону він допоможе нам. Як і досвідчений Сергій.

— За весь час існування «Дніпра-1» у Вас щопівроку — влітку і взимку — відчутно змінюється склад. Чому таке відбувається і наскільки просто Вам працювати за таких умов?

— Так відбувається тому, що ми намагаємося прогресувати й брати футболістів, сильніших за тих, яких маємо. А працювати, коли відбувається постійно ротація, непросто: для тренера оптимально, коли приходять двоє-троє гравців, а коли зміни значні, доводиться витрачати час на інтеграцію футболістів, їхню адаптацію й т.д.

— Судячи з усього, значних змін слід очікувати й цього літа…

— Поки що ми взяли в оренду Супрягу та Булецу з «Динамо», підписали контракт із Кобахідзе й розпрощалися з Кузиком. Поки все. В будь-якому разі, дуже значних змін не буде.

— Останнє запитання про кадри: після створення «Дніпра-1» багато хто вважав, що Ви зробите абсолютну ставку на молодих вихованців шкіл міста Дніпра. Тому деякі придбання дивували: Чичиков, Загальський, тепер Кобахідзе…

— Наступного сезону у нас буде одна з наймолодших команд УПЛ! І взагалі: маючи у складі винятково молодих футболістів, неможливо розраховувати на великі успіхи. Тому ми вирішили досягти балансу в усіх ігрових лініях. Припустімо, форварди: є досвідчений, високий, силового плану Куліш — і молоді Супряга з Кожушком. Або опорна зона: маємо досвідченого Кравченка — і юного Батагова. Або візьмемо фланг: 18-річний Назаренко — і тепер маємо майстровитого Кобахідзе… Знаєте, ми добре пам’ятаємо, як, стартувавши в Другій лізі, переживали великі труднощі, бо не мали досвідчених футболістів. І в Першій лізі на перших порах повторилися така ситуація. Тепер хочемо уникнути цього в УПЛ.

— Останнє запитання — про плани на сезон. На що налаштовує керівництво?

— Наше завдання — не вилетіти в Першу лігу.

— Хм… Що ж…

— А чому Ви хмикнули?! Взагалі — звідки беруться такі очікування щодо нас?! Звідки йде ця впевненість, що ми вже маємо брати бронзові медалі?! Повторюся: Перша ліга — дуже складний турнір: пригадайте ті ж плей-офф або те, як у Кубку України виступили ми з «Інгульцем»; те, що ми достроково перемогли там, — хороше досягнення. Тим більше, що у нас справді мало гравців із досвідом. От хто у нас виступав на рівні УПЛ принаймні три сезони? Кравченко, Кобахідзе, Польовий — і все. Або такий момент: ми взяли двох гравців із «Зірки» — Загальського та Чичикова, з команди, яка вилетіла з УПЛ, узяли Куліша, котрий не проходив в основу «Олександрії», й ось із ними й нашою молоддю ми маємо зразу на третє місце вийти?! Припустімо, скажу я про високі плани, а потім, у разі невдач, усі нас із грязюкою змішають… Іще раз: наше завдання — залишитися в УПЛ, якщо все буде добре — закріпимося в середині таблиці.