Новини
05СЕР
Олександр Рябоконь – найкращий тренер 2-го туру Чемпіонату УПЛ

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Прем'єр-Ліги сезону-2019/20

«Десна» та «Ворскла» програли свої стартові домашні матчі з різницею в один м’яч, тож не мали права відступати в другому турі. Особливо відповідальною була місія чернігівської команди, тому що волею календаря вона другий матч поспіль грала на своєму полі.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні вперше за час суперництва в УПЛ завдали поразки «Ворсклі» – 2:0.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Окрім необхідності реабілітуватися за невдалий старт, у матчу чернігівців і полтавців був іще один контекст. До цього «Десна» ніколи не обігрувала «Ворсклу» в УПЛ, двічі програвши й двічі зігравши внічию, у трьох із цих чотирьох матчів навіть не зумівши забити супернику.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Про травми не повідомлялося, а наявні турботи – в тому числі, перестановки після невдалого матчу – могли вирішуватися шляхом звичайної ротації. І тут треба відзначити, що тренерський штаб ризикнув залишити незмінним оборонний блок, який виправився після попередньої гри й не припустився попередніх помилок у захисті.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Після матчу проти ПФК «Львів», де деснянці вели в рахунку, але зазнали поразки, тренерський штаб провів всього дві перестановки – і стосувалися вони місць флангових форвардів. Замість Картушова та Хльобаса вийшли Калитвинцев і Кузик. Ці зміни в підсумку напряму позначилися на результативності господарів.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

На відміну від матчу проти львів’ян, де деснянці більше володіли м’ячем і атакували позиційно, цього разу вони багато працювали без м’яча, пресингували й покладалися на швидкі контратаки. У підсумку, якраз ця обставина дозволила чернігівській команді використати всі огріхи суперника, а голи «прийшли» якраз за рахунок блискавичного переходу від оборони в атаку при великих вільних зонах у суперників.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Сезон лише починається, тому про жодні серії говорити не випадає. Після поразки від ПФК «Львів» чернігівська команда вдало реабілітувалася в матчі з «Ворсклою», причому, продемонструвала вміння зіграти різносторонньо, зробила правильні висновки з попередньої гри, де упустила результат.

Лауреат 2-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем'єр-ліги:

Олександр Рябоконь («Десна»)

Середній бал - 4,6

 Фото прес-служби ФК "Карпати".