Новини
09ГРУ
Віктор Скрипник – найкращий тренер 17-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Прем'єр-Ліги сезону 2019/20

Передостанній тур 2019 року максимально загострив турнірну ситуацію – зокрема, й у групі лідерів. Говоримо, зокрема, про особливо важливий успіх луганської «Зорі», яка обіграла безпосереднього конкурента на його полі, вийшовши на друге місце в чемпіонаті.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник. Його підопічні здобули виїзну перемогу над київським «Динамо» (2:1), обігнавши суперника в турнірній таблиці.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Матч на НСК «Олімпійський» проти «Динамо» – випробування для будь-якого суперника на внутрішній арені, а тим більше за такої змагальної важливості. «Зоря», яка не обігравала киян у чемпіонаті впродовж 9 матчів із 2017 року, в випадку перемоги обходила б їх у турнірній таблиці. Отже, це був матч максимальної мотивації – показовий, інформативний і впливовий.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Обидві команди мали свої втрати. У господарів не могли зіграти основні захисники Бурда та Миколенко, зате встиг відновитися й вперше зіграв після травми Попов. У гостей дискваліфікацію відбував півзахисник Леднєв і за особливими умовами не міг зіграти орендований форвард Русин. До того ж, по ходу зустрічі спазми м’язів живота відчув захисник Абу Ханна, тож гостям довелося провести вимушену заміну не по позиції з перешикуванням гравців.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з попереднім матчем, виграним у «Карпат» (2:0), тренерський штаб луганців вимушений був замінити трьох гравців. Замість Вернидуба в центрі захисту вийшов Чеберко, дискваліфікованого Леднєва замінив Хомченовський, а Русина – Громов.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Зоря» ефективно використовує схему 4-4-2 із трійкою атакувальних півзахисників і «хвилерізом» нового типу Іванісенею. Ця схема дозволяє Скрипнику вишикувати налаштовану на пресинг і контр-пресинг лінію швидких гравців, готових стартувати вперед відразу після відбору або перекрити захисникам суперників можливість для чіткого виконання першого пасу. Разом із тим, наявність досвідчених гравців у всіх лініях вирівнює гру команди, дозволяє виконувати навіть складний план на гру.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це друга поспіль перемога луганців – напередодні заключного матчу року проти чемпіона вона обнадіює й дозволяє говорити про успішне завершення року. Разом із тим, попри певну нестабільність результатів, хочеться відзначити дуже ефективну роботу тренерського штабу з наявним кадровим потенціалом, вміння оперативно вирішувати проблеми та добре грати на мотивації, кадрових перетинах, особистих амбіціях гравців.

Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Віктор Скрипник («Зоря» Луганськ)

Середній бал – 4,8