Новини
16БЕР
Віктор Скрипник – найкращий тренер 23-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги сезону 2019/20

Другий етап дарує нам хороші протистояння з великою турнірною вагою. Одне з них відбулося в Запоріжжі й мало велике значення для всього турніру. «Зоря» приймала лідера, причому, «Шахтар» був у прекрасному настрої після єврокубкової перемоги над «Вольфсбургом». Тим не менш, попри турнірну перевагу більш досвідчених і висококласних гостей, луганська команда здобула важливу перемогу.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник. Його підопічні завдали поразки «Шахтарю» (1:0), наздогнавши за очками киян і змістивши їх із другого місця за додатковими показниками.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Тут не може бути двох різних думок: це визначальна перемога для «Зорі» та її тренерського штабу. Як свідчила статистика, «Зоря» в УПЛ ще не уникала пропуску м’ячів від донеччан на своєму полі й програла цьому супернику п’ять матчів поспіль, не перегравала його в останні майже три роки.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Кадрова ситуація в обох команд була складною. «Зоря» втратила через дискваліфікацію півзахисника атакувального плану Луньова, через травму – захисника Абу Ханну, а також під питанням була участь півзахисника Юрченка, рано заміненого через пошкодження в попередньому матчі (він все ж зміг вийти на поле). «Шахтар», який через участь у Лізі Європи мав менше часу на відновлення, теж пережив чимало втрат. Травмувався в Німеччині Ісмаїлі, переніс операцію Степаненко, дискваліфікований Маркос Антоніо (один із тих, хто міг би його підмінити).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем у Чернігові (мінімальна поразка від «Десни» наприкінці першого етапу), тренерський штаб луганців провів дві зміни в стартовому складі. Замість Цвека, який вимушено закривав правий фланг оборони, вийшов Тимчик (він якраз повернувся після дискваліфікації). А замість форварда Перовича з перших хвилин з’явився номінальний півзахисник Хомченовський, покликаний виконувати багато бігової роботи попереду на першому фронті пресингу.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Скрипник – прихильник оригінальної схеми 4-1-3-2, яка дозволяє «Зорі» виконувати бажаний обсяг роботи без м’яча та досить швидко переходити від оборони в атаку після перехоплень і підбирань. Знаючи досить сильні потенційні можливості «гірників» у розгортанні швидкого наступу, луганці досить дисципліновано працювали на центральному стандарті. Навіть два пошкодження, які поставили під загрозу стрункість групи атаки й центрального плацдарму, не порушили ігрових зв’язок «Зорі». А здобутий результат став наслідком творчого виконання тренерських установок і досить ретельної, збалансованої гри.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Загалом, у «Зорі» навесні вже були втрати, та й статистика зустрічей із чемпіоном бажала кращого. Але, зважаючи на вагу цієї перемоги, її оцінити варто за найвищим рівнем. І відзначити одну дуже цікаву особливість: у новому 2020 році луганська команда виграла «всуху» всі три домашніх матчі на офіційному рівні. Хоча, як справедливо зазначив після гри Віктор Скрипник, налаштувати гравців на матч без глядачів у обставинах, які склалися навколо ситуації з коронавірусом, було завданням особливої мотивації.

Лауреат 23-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Віктор Скрипник («Зорі» Луганськ)

Середній бал – 4,8

http://uafc.org.ua/trenerskyj-rakurs-viktor-skrypnyk-najkrashhyj-trener-23-go-turu-favbet-ligy/