Новини
14ВЕР
Ігор Климовський – найкращий тренер 2-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги сезону 2020/21

Наступний тур після паузи збірних завжди особливий. Так вийшло й цього разу – сенсацій вистачало: від нічиєї в столиці в матчі «Динамо» – «Десна» до перемог «Минаю» та «Маріуполя» над недавніми учасниками єврокубків. До сенсаційних відносимо й підсумок матчу в місті Дніпрі, де «Олімпік» обіграв місцевий СК «Дніпро-1».

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер донецького «Олімпіка» Ігор Климовський. Його підопічні завдали поразки СК «Дніпро-1» (3:1) на його полі, блискуче використавши свій кадровий потенціал і перегравши господарів у більшості.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

СК «Дніпро-1» – команда з хорошим підбором футболістів, яка сподівається ввійти в групу лідерів після того, як минулого сезону не змогла потрапити в першу шістку. Донеччан господарі приймали на День міста. При цьому «Олімпік» ще жодного разу не уникав поразки на полі цього суперника.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Оборона гостей була ослаблена відсутністю Гришка та Непляха, а загальна зіграність була під питанням через присутність 5 дебютантів у заявці на матч (двоє з них вийшли в стартовому складі – і, забігаючи наперед, відзначимо, що виправдали довіру тренерів). Господарі вийшли в більш, так би мовити, консервативному складі – всі новачки, які грали зі старту, встигли пройти адаптацію в команді, а дебютант Дуглас залишався в запасі.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем проти «Динамо», програним у стартовому турі з розгромним рахунком, тренерський штаб «Олімпіка» зробив всього дві зміни в стартовому складі. Обидві вакансії зайняли новачки – Бабенко вийшов замість Романовського в центрі поля, Беніто замінив Чогадзе на місці одного з двох вінгерів. Варто відзначити успішність цих рокіровок – вони безпосередньо вплинули на хід гри та результат, а дебют Беніто можна назвати найкращим у турі.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Олімпік» застосовує схему 4-1-4-1, яка забезпечує мобільність і керованість команди в усіх фазах гри. З приходом кваліфікованого та досвідченого вже опорника Бабенка донеччани синхронізували гру ліній, а Беніто в якості вінгера взяв участь у кількох результативних атаках. Граючи в більшості, гості не втратили пильність і зіграли досить суворо. Аж до моменту з третім голом гра залишалася особливо хиткою та нервовою, і саме чіткість виконання тренерських настанов допомогла гостям здобути позитивний результат.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Старт нового сезону «Олімпік» провалив, зазнавши розгромної поразки від «Динамо» та поступившись суперникам у всіх ігрових компонентах. Вдалий виїзд у Дніпро показав, що підопічні Климовського залишаються боєздатними: вони реабілітувалися за перший тур перемогою над сильним суперником. До слова, якщо враховувати минулий сезон, це третя поспіль виїзна перемога донеччан – причому, з не мінімальним відривом.

Лауреат 2-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Ігор Климовський («Олімпік» Донецьк)

Середній бал – 4,6