Новини
01ЖОВ
Як Луческу змінив гру «Динамо»

Розглядаємо дії киян на базі статистичної платформи Wyscout

За майже два місяці праці румунського фахівця київське «Динамо» провело вісім офіційних матчів: чотири у Favbet Лізі, три в Лізі чемпіонів УЄФА й один у Суперкубку України. В оцих восьми іграх столична команда здобула сім перемог, одного разу зіграла внічию; вже виграно офіційний трофей – національний Суперкубок і виконано первинне завдання на міжнародний сезон – «синьо-білі» стали учасниками групового етапу найпрестижнішого клубного змагання Європи.

Все це супроводжується змінами у власне ігровій конфігурації команди. Мірча Луческу почав будівництво команди за своїм баченням, і вже сьогодні можна визначити – принаймні приблизно, в який бік рухаються підопічні Містера.

Допоможе у визначенні нам статистична платформа Wyscout.

Отже, що ми бачимо? Розберемо за пунктами.

Перше, що одразу кидається у вічі, – паси: поточного сезону динамівці віддають за матч у середньому 528 передач, із яких 87,3% точні. Порівняно з періодом червня-липня зросла як загальна кількість пасів, так і їхня точність (було 500 і 85,5% відповідно). Показовий момент: у грі 4 туру Favbet Ліги з «Минаєм» кияни зробили просто неймовірну кількість передач – 788 (730 точних)! Це вже рівень нинішньої «Баварії» Ганса-Дітера Фліка.

Другий момент – удари по воротах: тепер «Динамо» б’є рідше, в середньому 10,88 разів за поєдинок (у сезоні 2019/20 років цей показник становив 16,55). Про що це свідчить? Кияни довше розігрують комбінації, їхні атаки стали тривалішими.

Із другого боку, порівняно з попереднім сезоном, у столичної команди знизився відсоток володіння м’ячем: актуальні 53,7% на противагу 56,3% за часів Олексія Михайличенка. Втім, є підозра, що цей дещо несподіваний факт пояснюється, по-перше, тим, що Луческу тільки розпочав будівництво команди, тобто триває перебудова, а по-друге, тим, що із восьми ігор поточного сезону майже всі мали виняткове турнірне значення, тобто динамівському наставнику довелося бути дуже практичним.

Також відзначимо, що майже незмінними залишилися такі показники, як коефіцієнт xG (2,02 цього сезону – 2,03 попереднього) та відсоток виграних єдиноборств (50,2% – 50,7%).

Насамкінець згадаємо позиційне розташування футболістів на полі. Основною для Мірчі Луческу традиційно залишається модель 1+4+5+1 із двома опорними хавбеками й трьома атакувальними (по одному на флангах і під єдиним нападником). Однак за потреби ця схема трансформується на 1+4+3+3 (перший тайм виїзного поєдинку з «Гентом»: Сидорчук опорний, Шапаренко і Буяльский – центральні хави) або навіть на 1+4+4+2 (майже весь матч із АЗ: Буяльський із Супрягою склали дует форвардів).