Новини
09ЖОВ
«Зоря» Віктора Скрипника: широко, комбінаційно, з пресингом

Розглядаємо дії на полі луганців за допомогою статистичної платформи Wyscout

Кілька років тому відомий український наставник і експерт Олег Федорчук сказав: «Футбольну тактику не можна засуджувати, її можна лиш обговорювати». Тобто будь-який спеціаліст працює згідно з: а) власним розумінням гри, б) наявними можливостями.

За останні чотири сезони луганську «Зорю» очолювали два сильні фахівці – Юрій Вернидуб та Віктор Скрипник. Це фахівці, між якими спільного стільки ж, скільки відмінного.

Їхні спільні риси: а) вміння працювати з молодими, «сирими» футболістами; б) здатність періодично перебудовувати команду за наслідком певних (інколи значних) кадрових змін; в) у суто ігровому вимірі – побудова всього тренувального процесу на роботі з м’ячем.

Відмінне: а) Скрипник надає перевагу більш атакувальному стилю; б) у діях підопічних Вернидуба набагато менше ознак того, що заведено називати «тікі-такою»; в) навіть суто візуально футбол від Юрія Миколайовича був більш «вертикальним», аніж футбол від Віктора Анатолійовича.

Розглянемо все це за допомогою цифр статистичної платформи Wyscout.

Із наведеної нижче таблиці стає зрозуміло, що за часів праці Скрипника в «Зорі» виріс показник xG, команда стала частіше бити по воротах, більше володіти м’ячем, частіше й точніше пасувати.

Про що це свідчить? Насамперед про два аспекти: перший – це дії команд від тренерів із доволі різним баченням футболу; другий – Вернидуб працював у складніших умовах, аніж Скрипник, адже щопівроку його команда кадрово змінювалася ледь не наполовину (нагадаємо: цього літа в «Зорі» були лише чотири втрати – Богдан Михайліченко, Олександр Тимчик, Євген Чеберко та Богдан Лєднєв, решту складу вдалося зберегти).

…Те, наскільки нинішня «Зоря» унікальна команда для Favbet Ліги, стає по-справжньому очевидним, якщо дивишся на її гру зі стадіону: тоді одразу кидається у вічі розташування крайніх оборонців луганського колективу – під час атакувальних фаз матчу вони рухаються впритул до бокових ліній поля. Тобто флангові виконавці Скрипника розташовані максимально широко, на перший погляд здається, що така тактика дещо авантюрна, втім, за рахунок постійної мобільності та пресингу луганці встигають перекривати атаки суперника й мало пропускають. Не дивно, що поточного сезону, як і минулого, «Зоря» серед претендентів на медалі.

Проте такою ж вона була й за часів попереднього наставника…

Середні показники «Зорі» за чотири сезони (2017/18–2020/21)

2020/21

xG

1,61

Удари в ствір

14,2

Передачі

447,2

Передачі точні

82,3%

Володіння м’ячем

54,72%

Єдиноборства

51,3%

2019/20

xG

1,5

Удари в ствір

15,98

Передачі

470,05

Передачі точні

84,3%

Володіння м’ячем

59,57%

Єдиноборства

48%

2018/19 (тренер Юрій Вернидуб)

xG

1,39

Удари в ствір

13,41

Передачі

384,77

Передачі точні

79,6%

Володіння м’ячем

50,58%

Єдиноборства

47,8%

2017/18 (тренер Юрій Вернидуб)

xG

1,35

Удари в ствір

12,24

Передачі

359,58

Передачі точні

77,4%

Володіння м’ячем

47%

Єдиноборства

46,6%