Новини
19ЖОВ
Ігор Йовічевіч – найкращий тренер 6-го туру Favbet Ліги!

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Favbet Ліги

Після паузи збірних найвищий дивізіон українського футболу порадував нас відразу кількома принциповими протистояннями. Деякі з них були ослаблені коронавірусними втратами, інші не мали колишнього турнірного значення через різний старт учасників. Але от матч у місті Дніпрі залишався особливо важливим для обох команд.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер СК «Дніпро-1» Ігор Йовічевіч. Його підопічні завдали поразки «Десні» (2:0), здобувши першу перемогу під керівництвом нового наставника в чемпіонаті.

  1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

СК «Дніпро-1» до цього не обігрував чернігівську «Десну», а новий головний тренер команди Йовічевіч ще не здобував перемог на чолі дніпровців у чемпіонаті Favbet Ліги (без урахування кубку). Чернігівська команда – статусний суперник, делегат від України в єврокубках цього сезону, більш успішна на старті, ніж СК «Дніпро-1». Перемога над таким суперником може вважатися показовою.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Кадрова ситуація в СК «Дніпро-1» була складною. Через дискваліфікацію не міг зіграти основний гравець лівого флангу Цуріков, через травми – фланговий універсал Тейлор і форвард Хобленко. До того ж, новий тренерський штаб команди перезавантажив центр півзахисту підписанням двох орендованих новачків і повернув у розташування команди кількох її колишніх гравців, тож тут стояло питання готовності цих футболістів і швидкості влиття в гру команди.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначимо три зміни порівняно з останнім за часом матчем чемпіонату (2:2 з «Ворсклою»). Тейлора в захисті замінив Логінов (з переведенням Адамюка направо). Замість Батагова в середині поля вийшов дебютант Пихальонок. Цурікова на місці флангового півзахисника замінив Булеца (із дещо іншими акцентами в грі з м’ячем і на просторі, а також регулярним обміном зонами з Когутом). Час на награвання нових зв’язок у штабу був.

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Взагалі гравці в СК «Дніпро-1» підібрані під давно награну схему 4-1-4-1, якій віддавав перевагу попередній штаб, і яка була базовою для Йовічевіча. Проте, вирішуючи проблеми в опорній зоні, новий наставник довірився дуету центральних півзахисників Пихальонок – Ігнатенко, таким чином, новачки посилили тиск у середині поля, а схема переформатувалася на 4-2-3-1 (4-3-3 в фазі атаки). Відзначаємо, що при новій схемі СК «Дніпро-1» міг агресивніше грати на чужій половині поля, і саме після пресингу відбувалися найгостріші комбінації.

  1. Накопичувальний критерій – 3

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Поки що СК «Дніпро-1» залишається нестабільним колективом. Під керівництвом нового головного тренера команда один матч виграла, один звела внічию, ще один – програла з розгромним рахунком. Хороша сторона – налагоджується організація відбору та пресингу, проведені ефективні заходи з цементування середини поля, а в кожному з матчів команда забивала. Проте для точної оцінки оновленого колективу (який вперше в своїй історії пережив тренерську відставку) потрібно більше часу та зіграних матчів.

Лауреат 6-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Ігор Йовічевіч (СК «Дніпро-1»)
Середній бал – 4,6