Новини
02ЛИС
Віталій Шумський – найкращий тренер 8-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

ПФК «Львів» проводив свій перший матч після відставки головного тренера Цецадзе. Суперник – дуже сильний, адже напередодні восьмого туру «Ворскла» перебувала на другому місці й справедливо називалася відкриттям року. Тим не менш, саме в грі з полтавською командою львівські містяни здобули першу перемогу в сезоні, реабілітувавшись, зокрема, й за кубкову поразку, де Шумський уже керував діями колективу на разовій основі.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – в.о. головного тренера ПФК «Львів» Віталій Шумський. Його підопічні завдали поразки «Ворсклі» (1:0), вистоявши і парирувавши пенальті наприкінці компенсованого часу.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Так буває: тренерська рокіровка мобілізує футболістів, змушує колектив шукати внутрішні резерви та переживати сплеск додаткової мотивації. Сильний суперник, безвиграшна серія, яка занадто затягнулася, правильні рішення виконувача обов’язки головного тренера та самовіддана гра команди – це складові головної сенсації тижня.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Відразу відзначимо, що «Ворскла» підійшла до цього виїзду ослабленою: дискваліфіковані захисник Альюн і півзахисник Пуцлін, з різних причин не змогли зіграти півзахисник Сапай і Татарков. Проте треба пам’ятати, що львів’яни напередодні гри оголосили про те, що команду покинули досвідчені воротар Литовченко та захисник Борзенко, а півзахисник Богунов розпочав відбувати дискваліфікацію від ФІФА. Особлива обставина – команда пережила корона-кризу, відголоски якої відчутні в не оптимальній формі окремих гравців.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Дві зміни не за позиціями провів тренерський штаб після поразки від СК «Дніпро-1» (1:3): відсутні захисник Кравчук і півзахисник Кошман, в грі – півзахисник Чир’як і форвард Казлаускас. При цьому було змінено як тактичну схему, так і певні ігрові принципи – команда старалася високо пресингувати, багато працювала без м’яча, але при цьому мала гострі контратаки з досить швидким переходом від оборони до атаки.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ПФК «Львів» експериментував з різними схемами, в тому числі й у три центральних захисники. Відразу кілька тактичних побудов випробували цього року. А от Шумський звернувся до класичної схеми 4-4-2 (в прочитанні 4-4-1-1, де Чир’як був у відтяжці під Ничем, а Казлаускас і Шина підтримували дует форвардів з флангів). Хоча ворскляни також змінили свою схему, відмовившись від уже награної тактики 5-3-2/5-4-1, для господарів їхня нова побудова відкрила можливість швидко та ефективно користуватися простором у контратаках.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Поки що рано робити висновки як щодо перспектив цієї команди в цілому, так і тренерського штабу з тимчасовими повноваженнями. Проте Шумському, безперечно, треба віддати належне, по-перше, за переривання безвиграшної серії, яка затягнулася з лютого місяця, а по-друге – за те, що, знаючи колектив зсередини та маючи власну думку щодо складу, він зробив правильні висновки й зумів мотивувати команду на це звершення. Наразі він користувався напрацюваннями попередника, і в цьому треба згадати Цецадзе. А от для більш вдумливої роботи, за умови кредиту довіри від керівництва, буде хоча б пауза на матчі збірних.
Лауреат 8-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Віталій Шумський (ПФК «Львів»)
Середній бал – 4,6