Новини
09ЛИС
Руслан Костишин – найкращий тренер 9-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

У турі з «Класичним», здавалося б, усе інше відходить на другий план – але був поєдинок, значення якого було особливо великим, як для його учасників, так, до речі, й для турнірної інтриги. Це був поєдинок СК «Дніпро-1» – «Колос» (Ковалівка), багатий на кадрові перетини, інтригуючий за перебігом подій і вагомий для розподілу місць за підсумками туру.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер ковалівського «Колосу» Руслан Костишин. Його підопічні завдали виїзної поразки «Дніпру-1» (2:0), увійшовши в п’ятірку найкращих.

  1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Перше: суперники давно знайомі, ще з часів Першої ліги, причому, здебільшого були безпосередніми конкурентами в цих турнірах. Друге: при повній рівності в історії протистоянь напередодні цього поєдинку «Колос» ще ніколи не вигравав на полі дніпровців. Третє: між командами існують багаті кадрові перетини, і для гостей «Дніпро-Арени», які грали як за «Дніпро», так і за «Дніпро-1», цей матч за жодних обставин не міг бути прохідним чи пересічним.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Новий штаб СК «Дніпро-1» багато уваги приділяв роботі над опорною зоною, і його чекали саме тут великі неприємності: дискваліфіковано новачка Ігнатенка, не могли зіграти з різних причин Вакулко й ветеран Кравченко. До того ж, зірковий новачок оборони Дуглас опинився поза грою. Стосовно гостей, то поза заявкою опинилися Задоя, Костишин-молодший і Ємець, а відразу кілька гравців вийшли на фоні недавніх травм. При серйозному протистоянні відіграв свою роль VAR – відзначимо це як особливу обставину.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем проти «Олімпіка» (1:1) ковалівський тренерський штаб провів відразу сім (!) замін у стартовому складі, і вони торкнулися всіх без винятку ліній. Молодого Кучерука в воротах змінив Волинець. Петров і Новак повернулися в центр захисту, Богданов із Оріховським – у середину поля, Антюх – на звичне місце вінгера, Селезньов на вістрі атаки вийшов замість молодого Ісаєнка. Ясна річ, добре, що у команди є кадри для такого значного маневру. Під цей матч випустили великі сили й дуже досвідчених футболістів.

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Колос», як і відразу кілька клубів УПЛ, цього року ефективно впровадив схему з трьома центральними захисниками як один із варіантів ведення гри. В матчі проти СК «Дніпро-1» ковалівський клуб задіяв саме цю схему 5-4-1, де Кравченко і Чорноморець виконували роль лінійних (літералів), Гавриш, Петров і Новак зайняли центр захисту, Богданов із Оріховським – центр поля, а з глибини підтримували висунутого на вістря Селезньова Смирний із Антюхом. При цьому високий лівий фланг протиставлявся правому, де великий обсяг чорнової роботи виконували центрхави, а Смирний був вільнішим у переміщеннях.

  1. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

В останніх турах результати «Колоса» були нерівними, але є нюанс, який вирізняє команду високого класу та гарного підбору досвідчених гравців. На виїзді ковалівська команда грає дуже впевнено, із останніх трьох гостьових матчів виграла два при одній нічиїй. Четверте місце за результатами виїзних матчів – це досить непоганий результат для ковальівців на даний момент.

Лауреат 9-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Руслан Костишин («Колос» Ковалівка)
Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua/trenerskyj-rakurs-ruslan-kostyshyn-najkrashhyj-trener-9-go-turu-favbet-ligy/