Новини
19ЛИС
Інтенсивність пресингу (PPDA) команд Favbet Ліги

Розглядаємо один із показників Чемпіонату України від цифрової платформи Wyscout

Для початку – цитата: «Показник PPDA дає змогу визначити інтенсивність пресингу. Відповідна цифра показує, скільки передач команда дозволяє зробити супернику, перш аніж здійснить спробу відібрати або перехопити м’яч. Враховуються лише дії на відстані 40+ метрів від воріт команди, яка обороняється. Чим нижча цифра, тим ефективніший високий пресинг».

Дозволимо собі повторитися: «Будь-яку тактику не можна засуджувати – її можна обговорювати». Тобто будь-яка тактика має право на існування, якщо дає результат.

За останні роки у світовому футболі стало нормою вважати поняття «високий пресинг» як щось абсолютно позитивне й прогресивне. А головне його уособлення – англійський «Ліверпуль» наставника Юргена Клоппа – зразком для наслідування всіх команд. Утім, іще сім-вісім років тому таким же уособленням прогресивності була ігрова модель під назвою «тікі-така», а про високий пресинг мало хто згадував.

При тому, що, наприклад, «Маріуполь» на зорі 2000-х тренера Миколи Павлова діяв саме так: звичним початком будь-якого матчу південців було те, що стартові 10-15 хвилин дев’ять футболістів (окрім воротаря й заднього центрбека) перебували на чужій половині поля; на своїй був один кіпер, а ліберо Сергій Дірявка курсував ближче до центральної лінії…

Менше з тим. Перегляньте таблицю внизу.

Як бачимо, одні з найнижчих показників мають «Олександрія» та «Маріуполь», при тому, що підопічні Володимира Шарана за останню п’ятирічку завжди перебувають у когорті лідерів, а команда Остапа Маркевича має один із найбільш симпатичних ігрових малюнків у сучасній Favbet Лізі.

Вочевидь, маємо чудову демонстрацію того, що будь-яка тактика за вмілого застосування може привести до позитивного результату.

Інтенсивність пресингу (PPDA) команд Favbet Ліги (сер.), за даними Wyscout

Команда

Показник

1

Інгулець

7.40

2

Зоря

7.47

3

Шахтар

8.64

4

Дніпро-1

9.12

5

Колос

9.20

6

Ворскла

9.25

7

Львів

9.35

8

Десна

9.40

9

Рух

10.13

10

Динамо

10.78

11

Олімпік

11.86

12

Маріуполь

12.81

13

Олександрія

12.90

14

Минай

14.93

 

У сер. по FЛ

10.23