Новини
12КВІ
Олександр Рябоконь – найкращий тренер 21-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

Всі команди із групи лідерів виграли в звітному турі – відповідно, не мала права на осічку й «Десна», хоча мала приймати досить непростого для себе суперника – «Олександрію».
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні завдали розгромної поразки «Олександрії» (4:1 вдома), проявивши волю до перемоги та зберігши за собою стратегічно важливе четверте місце.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Передовсім, говоримо про історичність і непоступливість протистояння «Десна» – «Олександрія»: чернігівська команда часто втрачала очки в матчах із цим суперником, з яким зустрічалася і в нижчих лігах. До того ж, мотивація гостей не залишала сумнівів – перемога в Чернігові дозволяла б їм скоротити відставання від групи лідерів, поразка ж означала «прірву» між лідерами та середняками.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Через різні обставини «Десна» не змогла задіяти двох гравців основної обойми – лівого захисника Мостового та форварда Будківського, проте грамотне наповнення складу допомогло компенсувати ці втрати. Що стосується гостей, їм не могли допомогти гравці середньої лінії Калюжний і Мишенко.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з матчем проти «Олімпіка» тренерський штаб чернігівців змінив двох гравців у стартовому складі: замість Полегенька по позиції вийшов Конопля, а от Картушова замінив Домбровський, дещо змінивши акценти в тактичній схемі. Завдяки цьому «Десна» більше наситила центр півзахисту, що дозволило зв’язати козирі гостей.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
В матчі з «Олександрією» чернігівська команда повернулася до звичної формації 4-2-3-1, у той час, як із «Олімпіком» грала скоріше в 4-1-4-1. За рахунок додаткового центрального півзахисника вдалося досягнути двох цілей: покращити контроль м’яча в середині поля й загальмувати розвиток атак суперників через цю зону. Відібрані ж м’ячі миттєво тягнула вперед швидка група атаки, де кожен гравець міг і загострити через передачу чи простріл, і безпосередньо пробити.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це друга поспіль домашня перемога «Десни» після прикрої поразки від дніпровців ще в березні. Якщо перемога над «Олімпіком», який перебуває в турнірній кризі, була більш очікуваною, то для того, щоб взяти три очки в грі з олександрійцями, довелося проявити вольові якості й знайти нестандартні рішення в завершенні атак. Воно того варте: ця перемога, з огляду на синхронні успіхи конкурентів, дозволила чернігівцям не відстати й не погіршити своє положення в групі лідерів.
Лауреат 21-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Олександр Рябоконь («Десна» Чернігів)
Середній бал – 4,6