Новини
03ТРА
Сергій Лавриненко – найкращий тренер 24-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

У представницькому дивізіоні вітчизняного футболу розпочинається пора «матчів за життя» – яскравих очних і заочних протистоянь між командами з підвалин турнірної таблиці. Саме в цих зустрічах вирішуватиметься, хто вилетить із української Прем’єр-Ліги, а кому вдасться зберегти своє місце в ній на наступний сезон
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер петровського «Інгульця» Сергій Лавриненко. Його підопічні завдали розгромної поразки «Олімпіку» (3:0) в виїзному матчі, здобувши переконливу перемогу над безпосереднім конкурентом.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Ціною матчу були дві сходинки турнірної таблиці: «Інгулець», який зараз посідає 11-місце з 5-очковим відривом від зони вильоту, в випадку поразки в Чернігові був би передостаннім із всього двома очками переваги. Перемога над прямими конкурентами дозволяла гостям віддалятися від небезпечної зони.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Втрати були в обох команд. Що стосується номінальних господарів, «Олімпік» не міг розраховувати на центрального півзахисника Цимбалюка та форварда Каргбо – з тяжкими травмами вони вибули до кінця сезону. В лазареті «Інгульця» давно перебувають провідні гравці Ковальов (центр захисту) та Лупашко (опорна зона). З різних причин у грі не могли взяти участь воротар Шуст, захисник Семенко, півзахисник Коваленко та форвард Мкомола. Деякі – через травми, інші – через рішення штабу.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з матчем проти «Динамо», де суперник міг здобувати (і здобув) дострокове чемпіонство на своєму полі, тренерський штаб петровського клубу провів п’ять перестановок. Замість зимового новачка Асмелаша праворуч у захисті вийшов основний – Балан, Семенка в центрі захисту замінив Кучеренко, у середній лінії відбулася рокіровка Бартуловича та Козака на Шишку та Запорожця, а на вістрі атаки з’явився Сітчінава, тоді як Шевцов цього разу дуже вдало вийшов на заміну.  
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Інгулець» має на опрацюванні кілька тактичних формацій. Цього разу це були 4-2-3-1 – як віддзеркалення схеми, яку задіяв суперник. Це давало обом командам переваги при переході від оборони в атаку, але при цьому насичувало опорну зону та згущувало боротьбу в центрі поля. Гості старалися швидко переходити в контратаки, а особливе розташування правофлангових атакувальних гравців постійно давало чисельну перевагу: там діяли Запорожець із Васіним, туди «падав» нерідко Сітчінава (згадаємо перший гол) і активно підключався Балан.   
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це яскрава реабілітація «Інгульця» за розгромну поразку від «Динамо» (втім, коли суперник мав таку мотивацію, як дострокове чемпіонство на своєму полі, такий результат у матчі з дебютантом змагань можна зрозуміти). Можна відзначити все ж таку подробицю: порівняно з осінньою частиною сезону петровський клуб покращив результати своїх виступів на виїзді (шість очок із дев’яти в гостях здобуто саме навесні). До того ж, «Інгулець» переконливо відіграв проти безпосередніх конкурентів: із «Олімпіком» очок взагалі не втрачав, а із десяти матчів проти команд нижньої частини програв наразі лише один.
Лауреат 24-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Сергій Лавриненко («Інгулець» Петрове)
Середній бал – 4,6
 
 
 
 
 
ВідповістиПереслати