Новини
20ЛЮТ
Хто найкращий бомбардир Чемпіонату України? І яка в нього цифра?

УПЛ намагається розібратись у складному історичному моменті

Сьогодні на одному з найпопулярніших спортивних ресурсів України була опублікована резонансна стаття під заголовком «Нелегітимний рекордсмен: чому Шацьких випереджає Реброва у списку бомбардирів УПЛ?»

У ній автор посилається на недавній матеріал офіційного сайта УПЛ, у якому йшлося про найкращих голеадорів за всю історію Чемпіонатів України. У відповідній таблиці на першому місці Максим Шацьких – 124 голи, на другому Сергій Ребров – 123 точні удари.

Автор згаданого матеріалу називає узбецького форварда «нелегітимним рекордсменом», оскільки один із випадків, який у офіційному протоколі матчу прописаний як гол Шацьких, насправді є автоголом Костянтина Сосенка.

Про що йдеться? На одному з каналів мережі Youtube є відповідний ролик із таким коментарем:

«Огляд трьох матчів 9 туру чемпіонату України сезону-1999/00 із програми «Футбол від УТН»… Історичну цінність мають коротенькі огляди всіх матчів, а особливо третього — «Динамо» — «Прикарпаття» (6:0), який відбувся 3 грудня 1999 року: це відео промовисто доводить, що третій гол на 57 хвилині зустрічі забив не форвард киян Максим Шацьких, а захисник гостей Костянтин Сосенко, котрий організував автогол. Даний факт позбавляє узбецького легіонера одноособового лідерства в списку бомбардирів чемпіонату України — насправді в Шацьких та Сергія Реброва рівна кількість забитих м’ячів — по 123.»

Знову ж таки, автор статті зі згаданого вище сайта докоряє УПЛ у веденні «неправильної статистики».

Із цього приводу Українська Прем’єр-Ліга може повідомити дві речі.

По-перше, наша статистика базована на офіційних документах – протоколах/рапортах матчів. Тим паче матч, про який згадано у статті, відбувся 1999-го, коли до створення УПЛ було ще дев’ять років.

По-друге, якщо йти шляхом, запропонованим автором резонансного матеріалу, нам доведеться… забирати мінімум один гол у Сергія Реброва!

30 травня 1997 року в Києві «Динамо» в матчі Чемпіонату України приймало кіровоградську «Зірку-НІБАС» і перемогло – 6:1. Завдяки цій перемозі столична команда вп’яте поспіль виграла золоті медалі. Знову-таки, згідно з офіційним протоколом, нападник киян Ребров зробив дубль – відзначився на 73 і 78 хвилинах.

Однак давайте переглянемо відеоролик цієї гри з Youtube і побачимо, що насправді сталось у другому зі згаданих випадків.

А саме – Ребров подає кутовий, м’яч іде від воріт, однак захисник гостей Ігор Мишанич зрізає його у власні ворота. Всі наші спеціалізовані видання («Український футбол», «Команда», «Спортивна газета», «Футбол») написали, що киянин «…забив м’яч прямим ударом із кутового».

Тобто виходить, що, попри все, найкращий бомбардир в історії Чемпіонату України – таки узбек Максим Шацьких. Інше питання – якою є його рекордна цифра…

Фото пресслужби ФК «Динамо».