Новини
31ТРА
Чверть століття національній Чаші

25 років тому, 31 травня 1992 року, відбувся фінал дебютного розіграшу Кубка незалежної України

В’ячеслав Лещук — президент ФК «Чорноморець», за часів правління якого команда двічі, у 1992 та 1994 роках, вигравала Кубка України (фото з архіву Сергія Мартинова).

…Якщо участь в історичному матчі одеситів слід вважати закономірною — саме підопічні Віктора Прокопенка посіли найвище (четверте) місце з-поміж українських команд в останньому чемпіонаті колишнього СРСР, то харків’яни в тому ж сезоні-1991 були серед аутсайдерів.

На користь «Металісту» — та й «Чорноморцю»… — зіграв виліт із кубкового розіграшу інших фаворитів: перший чемпіон України сімферопольська «Таврія» зійшла з дистанції ще в 1/16-й, київське «Динамо» й дніпропетровський «Дніпро» — у чвертьфіналі, «Шахтар» поступився підопічним Леоніда Ткаченка на стадії півфіналу…

Сам фінальний матч пройшов під акомпанемент дощу, який ішов майже цілий день. Негода не тільки налякала багатьох уболівальників, а й зробила газон Республіканського стадіону мокрим і в’язким, що, своєю чергою, примусило обидві команди користуватися дальніми передачами й ударами. Погода разом із великою ціною помилки в такому матчі призвели до того, що як «Чорноморець», так і «Металіст» вибухали активністю епізодами, а більшість часу на полі переважали позиційні дії.

Долю історично дебютного Кубка незалежної України вирішив один епізод у другому овертаймі: після удару зі штрафного одесита Никифорова харківський кіпер Помазун відбив м’яч, а на добивання першим устиг інший гравець «Чорноморця» Цимбалар, який швидко перепасував на партнера Гецька. 1:0!..

Епізод із описаним узяттям воріт можна побачити за цим посиланням:

Дуже приємно, що недавно (в жовтні 2016 року) в Інтернеті з’явилося відео з повним першим таймом фіналу-1992. Дивіться його за цією електронною адресою:

«ЧОРНОМОРЕЦЬ» (ОДЕСА) — «МЕТАЛІСТ» (ХАРКІВ) — 1:0 (0:0; 0:0) у д.ч.

31 травня 1992 року. Фінал Кубка України. Київ. Республіканський стадіон. 12 000 глядачів. +14C. Дощ.

Арбітри: Канана (Донецьк), Туховський (Сімферополь), Грисьо (Львів).

«Чорноморець»: Гришко, Никифоров, Шелепницький (Парфенов, 75), Букель, Третяк, Яблонський, Цимбалар, Гецько, Кошелюк (Спицін, 118), Сак, Гусєв (Зірченко, 78). Тренер: Прокопенко.

«Металіст»: Помазун, Касторний (Боровик, 91), Яловський (Ланцфер, 108), Панчишин, Пец, Миколаєнко, Хомуха, Кандауров, Аджоєв (Шинкарєв, 112), Призетко, Колесник. Тренер: Ткаченко.

Гол: Цимбалар (107).

Попередження: Касторний (16).