Новини
10КВІ
Олександр Хацкевич – найкращий тренер 26 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Візит четвертої команди чемпіонату до другої – це гарантія найвищого статусу для поєдинку, тож у черговому турі УПЛ протистояння «Динамо» та «Зорі» було центральним і визначало акценти ігрової програми. Однак у підсумку вийшла безапеляційна перемога господарів, які утримали свої ворота на замку, попри атаки суперників і пенальті в свої ворота, а попереду проявили зразкову комбінаційність та синхронність дій.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич. Його підопічні розгромили «Зорю», утримуючи лідерство із солідним 6-очковим відривом.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Медальна боротьба жевріє стосовно двох перших позицій, однак знаходиться у розпалі стосовно третього місця. Відстаючи від «Ворскли» на одне очко, у випадку тріумфу в Києві луганці мали шанс повернутися у трійку лідерів. Однак натомість «Динамо» зуміло зберегти відрив від найближчого переслідувача на рівні 16 очок. Прірва, яка зумовлена ще й загостренням бронзових перегонів.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Четверо дискваліфікованих фактично у кожну лінію, травми Прийми і Сватка та низка додаткових обставин – безперечно, «Зоря» не була в найбільш боєздатному вигляді, тож і не мала змоги скласти гідної конкуренції «Динамо». У киян все ще поза грою Кадар і Сидорчук, однак на фоні проблем суперників вони виглядають такими, які можна вирішити.  

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначимо кілька рішень Хацкевича: Шабанова в центрі оборони із розрахунком на його перший пас, сильний удар та ймовірний підіграш атакам; Вербича на лівому фланзі півзахисту; одночасний вихід тріумвірату Буяльський – Гармаш – Шапаренко; Бесєдін на вістрі нападу. Всі вони спрацювали, а перехід в два чистих форварди на кінцівку дозволив постійно тримати під тиском суперників.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Номінальна схема 4-2-3-1 була творчо переосмислена киянами, адже їхні атакувальні гравці сміливо використовували простір, мінялися зонами, дозволяли собі сольні рейди з переходами з краю на край та зміщеннями на розтягування захисту суперників. «Зоря» важко переживала ці переміщення, і в більшості випадків з голами кількісна перевага «Динамо» під час пресингу та швидкісних атак давалася взнаки. Завжди існує проблема – за повної переваги уникнути падіння мотивації та сконцентрованості гравців. Тренерський штаб киян вирішив її за рахунок посилення пресингу, додаткового форварда та виходу «свіжих» гравців з високим особистим налаштуванням.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

П’ята поспіль перемога киян, більшість з яких – без пропущених м’ячів. Після «Вереса» команда очок не втрачала, хоча й припускалася незібраності в обороні у матчах з «Маріуполем» та тою таки «Зорею» (перемоги 3:2 не без хвилювання та помилок). Однак загалом оцінку діям динамівців виставить протистояння із найголовнішим конкурентом. Матч найвищої змагальної напруги розставить акценти, й цінно, що гранди підходять до нього в гарній формі.

Лауреат 26-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги: 

Олександр Хацкевич («Динамо»)

Середній бал – 4,8

http://uafc.org.ua