Новини
23КВІ
Паулу Фонсека – найкращий тренер 28 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

До одного із найбільш статусних весняних матчів «гірники» підійшли без кількох провідних гравців та з негативним фоном після поразки від головного переслідувача. Тим не менш, їм вдалося задіяти глибинні резерви та досить переконливо обіграти своїх суперників, порадувавши вболівальників, передовсім, яскравою грою в атаці.

Тож наш сьогоднішній лауреат – другий тур поспіль – головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека. Його підопічні реабілітувалися за поразку від «Динамо», утримавши одноосібне лідерство та показово обігравши найголовніших претендентів на «бронзу».

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Останні результати призвели до того, що відрив лідера став таким, який можна втратити за один тур. А в гості їхав суперник, що є фаворитом в боротьбі за третій медальний комплект. За таких обставин суттєве кадрове ослаблення кидало виклик донецькому колективу, який він прийняв та довів свою повну перевагу в атакувальних діях.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Після поразки від динамівців наразилися на дискваліфікації атакувальний напівоборонець Тайсон та форвард Феррейра, також уже давно відсутній Бернард, який проходить курс лікування травми. Можна констатувати, що звична четвірка групи атаки «гірників» оновилася на три чверті – й у цьому плані «Шахтар» витримав випробування на глибину складу.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначаємо низку вдалих кадрових рішень Фонсеки. Нігерієць Кайоде після кубка знову отримав місце в основі (відзначаємо системність рішень із ситуативної заміни Феррейри). Свій шанс проявити себе тренерський штаб надав молодим Коваленку та Зубкову. Зважаючи на яскраву й результативну гру, такі перестановки себе цілком виправдали.

4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

У «Шахтаря» давно награна і досить звична ігрова схема, а також перевірений кадровий ростер. Із позитивних моментів відзначимо вдале оновлення групи атаки (щодо цього могли бути перестороги), із негативних – помилки оборони, які стають системними (маємо на увазі динамічне дрібне перепасування на власній половині поля й навіть у карному майданчику). Це призвело до проблем у матчі з «Динамо», тенденція продовжилася й у грі з «Ворсклою».

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після поразки від динамівців команда довела свою боєздатність та вольові якості. 2018 року  на внутрішній арені “гірники” не виграли лише один матч, за який реабілітувалися. Втім, після семи поспіль «сухих» перемог два тури поспіль «гірники» помиляються в обороні. Наприкінці сезону їм доведеться попрацювати над концентрацією та злагодженістю дій під пресингом, тому що права на помилку у лідерів немає.

Лауреат 28-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги: 

Паулу Фонсека («Шахтар»)

Середній бал – 4,8

http://uafc.org.ua