Новини
18СІЧ
CIES: більше володієш м’ячем — частіше виграєш

Розглядаємо 41-й «Місячний звіт» Міжнародного інституту спортивних досліджень

У новому дослідженні швейцарських аналітиків розкривається питання співвідношення між тим, як часто команда контролює м’яч, і тим, як часто забиває й виграє.

41-й «Місячний звіт» CIES сфокусовано на трьох пов’язаних аспектах: відсоток володіння м’ячем як ключ турнірного успіху — відсоток володіння м’ячем як запорука багатьох голів (позитивної різниці забитих-пропущених) — залежність загального успіху (результату) від показника володіння м’ячем.

Що цікаво, приблизно з 2013 року провідні аналітики футболу почали говорити про те, що ера т.зв. «тікі-таки» — моделі гри, «викристалізуваної» в Іспанії, суть якої в тому, що матч виграє команда, котра більше володіє м’ячем, — завершилася. Це судження, зокрема, підтверджували невдачі різних іспанських збірних та ФК «Барселона» — команди, котра була законодавцем мод у клубному футболі Європи другої половини 2000-х — початку 2010-х. Однак звіт CIES, базований на статистиці InStat, фактично спростовує згадане уявлення.

Адже зі звіту випливає, що в сезонах 2016/17 та 2017/18 років у Лігах Європи існує пряма співвіднесеність між здобуттям золотих медалей і володінням м’ячем: у середньому цей показник становить 57%. Також 41-й «Місячний звіт» демонструє ланцюжок: володіння м’ячем — показник передач — кількість передач на чужій половині поля — перемога в Чемпіонаті…

Окремий пункт — присутність українських команд в аналізі CIES. Точніше, команди: за сезони 2016/17 та 2017/18 років у «Шахтаря» один із найвищих у Європі показників володіння м’ячем для команди-чемпіона плюс одні з топових цифр щодо передач на чужій половині поля. Крім іншого, вказані цифри демонструють, наскільки закономірними були два чемпіонства «гірників» епохи Паулу Фонсеки.

http://www.football-observatory.com/IMG/sites/mr/mr41/en/